Chrupiące kulki z kurczaka w panierce z dwoma dipami ·

Chrupiące kulki z kurczaka w panierce z dwoma dipami


składniki 

·        300 g piersi z kurczaka

·        1 garść jarmużu

·        1/2 opakowania serka Favita

·        1 gałązka świeżej mięty

·        1 cebulka szalotka

·        2 łyżeczki octu winnego

·        1/2 szklanki mąki poznańskiej

·        1/2 szklanki bułki tartej

·        olej uniwersalny

w


Kurczaka, jarmuż, serek, miętę, szalotkę i ocet umieść w mikserze, zmiksuj na jednolitą masę nie dolewając wody. Następnie dodaj do masy łyżkę bułki tartej i ponownie zmiksuj całość aby łatwiej było formować kulki z kurczaka. Przygotuj głęboki talerz wypełniony mąką zmieszaną z bułką tartą oraz miseczkę z zimną wodą. Zamocz dłonie w wodzie i formuj kulki o średnicy około 3 cm. Każdą z nich obtocz w panierce. Gdy wszystkie kulki będą ulepione rozgrzej dużą ilość oleju na patelni i smaż kulki, aż będą złociste..

Dip sezamowy

·        1/4 szklanki maślanki

·        1/4 szklanki pasty sezamowej

·        ¼ szklanki letniej wody

·        2 ząbki czosnku

·        1 łyżeczka kminu rzymskiego

·        1 gałązka kolendry

·        1 gałązka natki pietruszki

·        Sok z 1 cytryny

·        Sól i pieprz

Dip jalapeño

·        1/4 szklanki maślanki

·        2 łyżki majonezu

·        Kilka gałązek bazylii i mięty

·        Kilka papryczek Jalapeño z zalewy

·        Sól

Składniki na oba dipy zmiksuj przy pomocy blendera


Brak komentarzy: