Chrupiące kulki z kurczaka w panierce z dwoma dipami ·
Chrupiące kulki z kurczaka w panierce z dwoma dipami
składniki
· 300 g piersi z kurczaka
· 1 garść jarmużu
· 1/2 opakowania serka Favita
· 1 gałązka świeżej mięty
· 1 cebulka szalotka
· 2 łyżeczki octu winnego
· 1/2 szklanki mąki poznańskiej
· 1/2 szklanki bułki tartej
· olej uniwersalny
w
Kurczaka, jarmuż, serek, miętę, szalotkę i ocet umieść w mikserze, zmiksuj na jednolitą masę nie dolewając wody. Następnie dodaj do masy łyżkę bułki tartej i ponownie zmiksuj całość aby łatwiej było formować kulki z kurczaka. Przygotuj głęboki talerz wypełniony mąką zmieszaną z bułką tartą oraz miseczkę z zimną wodą. Zamocz dłonie w wodzie i formuj kulki o średnicy około 3 cm. Każdą z nich obtocz w panierce. Gdy wszystkie kulki będą ulepione rozgrzej dużą ilość oleju na patelni i smaż kulki, aż będą złociste..
Dip sezamowy
· 1/4 szklanki maślanki
· 1/4 szklanki pasty sezamowej
· ¼ szklanki letniej wody
· 2 ząbki czosnku
· 1 łyżeczka kminu rzymskiego
· 1 gałązka kolendry
· 1 gałązka natki pietruszki
· Sok z 1 cytryny
· Sól i pieprz
Dip jalapeño
· 1/4 szklanki maślanki
· 2 łyżki majonezu
· Kilka gałązek bazylii i mięty
· Kilka papryczek Jalapeño z zalewy
· Sól
Składniki na oba dipy zmiksuj przy pomocy blendera
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz