Żeberka pieczone

U nas w weekend będą pyszne żeberka pieczone, które wyszły pyszne rozpywają się w ustach.


składniki

  • 2 długie żeberka wieprzowe
  • - 1 łyżka cukru brązowego, kminu rzymskiego, anyżu, goździków, imbiru w proszku i soli
  • 🟡 Glazura cydrowa:
  • Szklanka cydru
  • Ćwierć szklanki soku jabłkowego świeżo tłoczonego
  • Łyżka startego świeżego imbiru
  • Skórka z jednej cytryny
  • Smażona kapusta w aromatycznym musztardowym sosie
  • 1/4 główki kapusty
  • 5 łyżek masła
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki musztardy Dijon i Sarepskiej Kamis
  • 1/4 szklanki bulionu mięsnego
  • 1/2 cebuli posiekanej w małą kostkę

Wykonanie

Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszaj i odstaw. Z żeberek ściągnij błonę jak na filmie i natrzyj przyprawami. Odstaw żeberka na 2 godziny by puściły wodę. Następnie otrzyj z nadmiaru przypraw i wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 stopni. Piecz żeberka 120 minut.

Glazura cydrowa

W rondelku połącz cydr, sok jabłkowy i imbir. Gotuj na średnim ogniu aż płyn zredukuje się o 50% i dodaj skórkę z cytryny. Powstałą miksturą za pomocą pędzelka nasmaruj żeberka z jednej strony i wstaw ponownie do pieczenia na około 45 minut w 140 stopniach.

Kapusta smażona

Kapustę przekrój jeszcze na pół i smaż na maśle, na małym ogniu, aż stanie się miękka i przyrumieniona. Odstaw na bok. Na patelnie nałóż kolejną łyżkę masła, przesmaż cebulę i dodaj mąkę. Po 3 minutach dolej bulion i musztardę. Powinien powstać aksamitny sos. Polej nim kapustę.

Brak komentarzy: