Żeberka pieczone
U nas w weekend będą pyszne żeberka pieczone, które wyszły pyszne rozpywają się w ustach.
składniki
- 2 długie żeberka wieprzowe
- - 1 łyżka cukru brązowego, kminu rzymskiego, anyżu, goździków, imbiru w proszku i soli
- 🟡 Glazura cydrowa:
- Szklanka cydru
- Ćwierć szklanki soku jabłkowego świeżo tłoczonego
- Łyżka startego świeżego imbiru
- Skórka z jednej cytryny
- Smażona kapusta w aromatycznym musztardowym sosie
- 1/4 główki kapusty
- 5 łyżek masła
- 2 łyżki mąki
- 3 łyżki musztardy Dijon i Sarepskiej Kamis
- 1/4 szklanki bulionu mięsnego
- 1/2 cebuli posiekanej w małą kostkę
Wykonanie
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszaj i odstaw. Z żeberek ściągnij błonę jak na filmie i natrzyj przyprawami. Odstaw żeberka na 2 godziny by puściły wodę. Następnie otrzyj z nadmiaru przypraw i wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 stopni. Piecz żeberka 120 minut.
Glazura cydrowa
W rondelku połącz cydr, sok jabłkowy i imbir. Gotuj na średnim ogniu aż płyn zredukuje się o 50% i dodaj skórkę z cytryny. Powstałą miksturą za pomocą pędzelka nasmaruj żeberka z jednej strony i wstaw ponownie do pieczenia na około 45 minut w 140 stopniach.
Kapusta smażona
Kapustę przekrój jeszcze na pół i smaż na maśle, na małym ogniu, aż stanie się miękka i przyrumieniona. Odstaw na bok. Na patelnie nałóż kolejną łyżkę masła, przesmaż cebulę i dodaj mąkę. Po 3 minutach dolej bulion i musztardę. Powinien powstać aksamitny sos. Polej nim kapustę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz