Spaghetti bolognese.

 Spaghetti bolognese


Składniki

  • ·        500g makaronu spaghetti
  • ·        500g mięsa mielonego z karkówki
  • ·        1 cebula
  • ·        1 marchewka
  • ·        4 ząbki czosnku
  • ·        100ml czerwonego wina
  • ·        1 puszka krojonych pomidorów
  • ·        1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • ·        Starty parmezan
  • ·        Sól, pieprz do smaku
  • ·        Oliwa

Wykonanie

Cebulę pokrój w kosteczkę, marchewkę zetrzyj na tarce na dużych oczkach Na patelni podgrzej oliwę, dodaj przygotowane warzywa. Pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj mięso mielone. Mieszkamy i smażymy. Dodajemy przyprawy do smaku. Wlewamy wino. Dusimy na małym ogniu do czasu aż wino odparuje. Dodaj pomidory. Gotujemy na małym ogniu 20-30 minut. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Do sosu wkładamy makaron mieszamy, posypujemy parmezanem.


Brak komentarzy: