Spaghetti bolognese.
Spaghetti bolognese
Składniki
- · 500g makaronu spaghetti
- · 500g mięsa mielonego z karkówki
- · 1 cebula
- · 1 marchewka
- · 4 ząbki czosnku
- · 100ml czerwonego wina
- · 1 puszka krojonych pomidorów
- · 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- · Starty parmezan
- · Sól, pieprz do smaku
- ·
Oliwa
Wykonanie
Cebulę pokrój w kosteczkę, marchewkę zetrzyj na tarce na dużych oczkach Na patelni podgrzej oliwę, dodaj przygotowane warzywa. Pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj mięso mielone. Mieszkamy i smażymy. Dodajemy przyprawy do smaku. Wlewamy wino. Dusimy na małym ogniu do czasu aż wino odparuje. Dodaj pomidory. Gotujemy na małym ogniu 20-30 minut. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Do sosu wkładamy makaron mieszamy, posypujemy parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz