Bursztyn i żyto Zuza Zak
Na rynku polskim ukazała się ksiązka "Bursztyn i żyto" Zuza Zak nakładem wydawnictwa APN Promise
To piękny portret regionu, krajobrazów, historii, mieszkańców i jedzenia. Pani Zuza Zak przybliży nam nowy, nowoczesny styl gotowania Estonii. litwy i Łotwy. To kulinarna podróż przestawiona oczami mieszkańców, historią i kulturą regionu. Osadzone w bałtycikiej tradycji, inspirowane współczesnymi trendami przepisy, łatwe do przygotowania w zaciszu domowym. Pomiędzy przepisami i opowieściami o podróżach zostały wplecione urywki pozezji, literatury, pieśni i przysłów.
W pierwszym rozdziale znajdziemy "początek dnia" w tym rozdziale znajdziemy propozycje słodkich i wytrawnych śniadań. Przepisy są inspirowane bałtyckimi smakami, takimi jak syrniki czy grysik.
W drugim rozdziale autora zabiera nas w kulinarną podróż świata przystawek i przękąsek.Znajdziemy inspiracje na przystawki, które podawane są przed daniem głównym na grzybową dyniową tetynę, mrożoną rybę z marynowanymi rzodkiewkami, humus.
W trzeci rozdział jeden z ulubionych wielu osób, zupy. Poznamy przepisy na zupy mięsne, bogate w umami, lekkie, z kiszonek i słodkie z dodatkiem sezonwych owoców.
Czwarty rozdział to pyszne dania główne. W tym rozdziale znajdziemy wyjątkowe wariacje bałtyckich klasyków.
Piąty rozdział to puszne sałatki i dodatki. W tym rozdziale poznamy receptury na sałatkiw stylu bałtyckim i dodatki na kazdą porę roku.
Szósty rozdział to kiszonki, marynaty i przetwory, które są podstawą kuchni bałtyckiej,
Kolejny rozdział to pyszne desery. Mieszkańcy krajów bałtyckich uwielbiają ciasta i desery. W tym rozdziale znajdziemy między innymi przepisy na mus z żytniego chleba i czekolady, łotewskie trufle.
Ostatni rozdział to napoje. Najbardziej popularnymi napojami w krajach bałtyckich jest kwas chlebowy, kefir i sok brzozowy.
Ta książka jest perełką w naszej bibliteczce, a szczególnie wśród ksiązek kulinarnych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz