Łosoś pod pierzynką z kaszy gryczanej z musem z bakłażana


 

Pewnego dnia wpadł mi w przeglądarce banerek z konkursem Sagi. Pomyślałam, że pewnie chodzi o herbatę... Zdziwiłam się bardzo gdy okazało się, po obejrzeniu filmiku reklamowego, że to jest papier do pieczenia, gotowania i w ogóle szerokiego zastosowania w kuchni. Filmik, opowiadał jakie cuda można wyczarować mając kawałek tego papieru w kuchni. :)
Zaczęłam drążyć temat i poczytałam to tu to tam. Okazało się, że  jest doskonały nie tylko jako wyściółka blachy ale świetnie nadaje się do gotowania i grillowania. Wiecie, jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego, w myśl reklamy właśnie. :D Zwłaszcza, że papier szybko rozmięknie albo się przyklei albo najzwyczajniej spali. Papier tak, ale nie Saga! Bo jest wytrzymały i nie przepuszcza wody a zawinięte w niego produkty gotują się czy pieką nie tracąc nic z aromatu i ani grama wilgoci. Papier Saga nadaje się też, choćby do pakowania produktów do lodówki czy zamrażarki. Świetnie nadaje się do rozbijania mięsa na kotlety albo kruszenia twardych przypraw.

A poniżej jest przepis, który zgłosiłam na konkurs z wykorzystaniem papieru Saga i tak dostałam się do drugiego etapu.:)

Składniki:
  • 1 dzwonko  łososia
  • 1 bakłażan
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 kolorowe papryki
  • 1 cytryna
  • natka pietruszki
  • 1 woreczek kaszy gryczanej z  warzywami Sys
  • 1/2 kostka  rosołowa
  • koperek
  • sol
  • pieprz
  • pieprz młotkowy z kolendrą Kamis
  • suszone pomidory z czosnkiem i bazylią  Kamis
  • zioła do sałatek Kamis

Wykonanie:
Dzwonko łososia umyć osuszyć ręcznikiem papierowym skropić sokiem z cytryny posypać solą i pieprzem , przyprawą  do  ryb. Pozostawić w lodówce  na dwie godziny.
W tym czasie umyć bakłażana przekroić na pół posypać solą. Po około pół godziny zebrać sos z bakłażana ręcznikiem papierowym. Posypać tymiankiem i czosnkiem. Grillować około 20-30 minut
Wlać do garnka 300 ml wody wsypać torebkę z kaszą i warzywami dodać pół kostki rosołowej, drobiowej. Gotować 15 minut następnie pozostawić w ciepłym miejscu.
Na dzwonko łososia połozyć  cytrynę i koperek. Całość położyć na papierze Saga zawinąć i związać. Położyć na sitku garnka na parę. Parować około 10 minut.
Paprykę pokroić i grillować na patelni grillowej.

Mus z  bakłażana

Do wysokiego naczynia  włożyć grillowanego  bakłażana, paprykę  grillowaną, natkę pietruszki wlać kilka łyżek oliwy z oliwek, wody, sok z cytryny, doprawić do smaku  solą, mieszkanką pieprzów.  Miksować do uzyskania  jednolitej masy.
Mus z  aronii i wiśni.
Do garnka włożyć zamrożoną aronię około 20dag i  20 dag wiśni gotować na bardzo małym ogniu do miękkości.  Do rozgotowanej masy dodać łyżkę cukru i sok z cytryny do smaku. Ostudzoną   masę  napowietrzyć  blenderem 
Na talerzu ułożyć paprykę grillowaną,  położyć na niej łososia i kaszę.  Zapiec  w piekarniku około 10 minut.  Położyć  mus z bakłażana i udekorować musem  z aronii i wiśni.  Posypać ziołami do sałatek i suszonymi pomidorami  z czosnkiem i bazylią.
 
 
Prześlij komentarz