Łosoś pod pierzynką z kaszy gryczanej z musem z bakłażana
Pewnego dnia wpadł mi w przeglądarce banerek z
konkursem Sagi. Pomyślałam, że pewnie chodzi o herbatę... Zdziwiłam się bardzo
gdy okazało się, po obejrzeniu filmiku reklamowego, że to jest papier do
pieczenia, gotowania i w ogóle szerokiego zastosowania w kuchni. Filmik,
opowiadał jakie cuda można wyczarować mając kawałek tego papieru w kuchni. :)
Zaczęłam drążyć temat i poczytałam to tu to tam.
Okazało się, że jest doskonały nie tylko jako wyściółka blachy ale
świetnie nadaje się do gotowania i grillowania. Wiecie, jak coś jest do
wszystkiego to jest do niczego, w myśl reklamy właśnie. :D Zwłaszcza, że papier
szybko rozmięknie albo się przyklei albo najzwyczajniej spali. Papier tak, ale
nie Saga! Bo jest wytrzymały i nie przepuszcza wody a zawinięte w niego
produkty gotują się czy pieką nie tracąc nic z aromatu i ani grama wilgoci.
Papier Saga nadaje się też, choćby do pakowania produktów do lodówki czy
zamrażarki. Świetnie nadaje się do rozbijania mięsa na kotlety albo kruszenia
twardych przypraw.
A poniżej jest przepis, który zgłosiłam na konkurs z wykorzystaniem papieru Saga i tak dostałam się do drugiego etapu.:)
Składniki:
- 1 dzwonko łososia
- 1 bakłażan
- 2 ząbki czosnku
- 4 kolorowe papryki
- 1 cytryna
- natka pietruszki
- 1 woreczek kaszy gryczanej z warzywami Sys
- 1/2 kostka rosołowa
- koperek
- sol
- pieprz
- pieprz młotkowy z kolendrą Kamis
- suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Kamis
- zioła do sałatek Kamis
Wykonanie:
Dzwonko łososia umyć osuszyć ręcznikiem papierowym skropić sokiem z
cytryny posypać solą i pieprzem , przyprawą do ryb. Pozostawić w
lodówce na dwie godziny.
W tym czasie umyć bakłażana przekroić na pół posypać solą. Po około pół godziny zebrać sos z bakłażana ręcznikiem papierowym. Posypać tymiankiem i czosnkiem. Grillować około 20-30 minut
Wlać do garnka 300 ml wody wsypać torebkę z kaszą i warzywami dodać pół kostki rosołowej, drobiowej. Gotować 15 minut następnie pozostawić w ciepłym miejscu.
W tym czasie umyć bakłażana przekroić na pół posypać solą. Po około pół godziny zebrać sos z bakłażana ręcznikiem papierowym. Posypać tymiankiem i czosnkiem. Grillować około 20-30 minut
Wlać do garnka 300 ml wody wsypać torebkę z kaszą i warzywami dodać pół kostki rosołowej, drobiowej. Gotować 15 minut następnie pozostawić w ciepłym miejscu.
Na dzwonko łososia połozyć cytrynę i koperek. Całość położyć na
papierze Saga zawinąć i związać. Położyć na sitku garnka na parę.
Parować około 10 minut.
Paprykę pokroić i grillować na patelni grillowej.
Mus z bakłażana
Do wysokiego naczynia włożyć grillowanego bakłażana, paprykę grillowaną, natkę pietruszki wlać kilka łyżek oliwy z oliwek, wody, sok z cytryny, doprawić do smaku solą, mieszkanką pieprzów. Miksować do uzyskania jednolitej masy.
Paprykę pokroić i grillować na patelni grillowej.
Mus z bakłażana
Do wysokiego naczynia włożyć grillowanego bakłażana, paprykę grillowaną, natkę pietruszki wlać kilka łyżek oliwy z oliwek, wody, sok z cytryny, doprawić do smaku solą, mieszkanką pieprzów. Miksować do uzyskania jednolitej masy.
Mus z aronii i wiśni.
Do garnka włożyć zamrożoną aronię około 20dag i 20 dag wiśni gotować na bardzo małym ogniu do miękkości. Do rozgotowanej masy dodać łyżkę cukru i sok z cytryny do smaku. Ostudzoną masę napowietrzyć blenderem
Na talerzu ułożyć paprykę grillowaną, położyć na niej łososia i kaszę. Zapiec w piekarniku około 10 minut. Położyć mus z bakłażana i udekorować musem z aronii i wiśni. Posypać ziołami do sałatek i suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią.
Do garnka włożyć zamrożoną aronię około 20dag i 20 dag wiśni gotować na bardzo małym ogniu do miękkości. Do rozgotowanej masy dodać łyżkę cukru i sok z cytryny do smaku. Ostudzoną masę napowietrzyć blenderem
Na talerzu ułożyć paprykę grillowaną, położyć na niej łososia i kaszę. Zapiec w piekarniku około 10 minut. Położyć mus z bakłażana i udekorować musem z aronii i wiśni. Posypać ziołami do sałatek i suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią.
2 komentarze:
Wygląd super to i smak pewnie podobny , gratuluję :)
dziękuje zapraszam :)
Prześlij komentarz