Bukiet sałat z owocami i krewetkami




Krewetki, owoce, szalona kombinacja? Nie! Super smaczne zestawienie. Wierzcie nam. Proste w przygotowaniu, nawet ja nie miałem problemu z usmażeniem krewetek.
Całość pycha! A jak ktoś nie lubi owoców morza to krewetki można zastąpić tuńczykiem, tak jak zrobiła to Moleczka. :)

Składniki
  • mieszkanka   sałat   Fit&easy-150g
  • krewetki16/20 ogony-10szt
  • wino   białe wytrawne   do skropienia  krewetek
  • przyprawa  do ryb Kamis do smaku
  •  filety z pomarańczy  i grejpfrutów-150g
  • obrane i pokrojone  w  cząstki kiwi -1szt
  • truskawki 
  • bez szypułek-6szt
  • oliwa z  oliwek -30ml
  • ocet  z białego wina -20 ml
  • musztarda   delikatesowa   Kamis
  • sól morska Kamis i pieprz  Kamis do smaku
  • listki melisy posiekane 1 łyżka
  • listki melisy do dekoracji
  • Papier do  gotowania i smażenia  Saga
Wykonanie
Oliwę,ocet i musztardę dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem
do smaku
Przygotowanie  sałatki
Obrane  krewetki doprawić przyprawą, skropić winem,zawinąć w papier i
smażyć   kilka minut. Mieszankę sałat wymieszać z winegretem i
ułożyć na talerzu. Dookoła ułożyć owoce. Na sałatkę ułożyć
krewetki i listki ziół.
Krewetki mogą  być podane na ciepło i zimno.

Autorem przepisu jest Wojciech Pasikowski, który pokazywał nam jak zrobić tę sałatkę w czasie warsztatów w Polskiej Akademii Kulinarnej.
Prześlij komentarz