perliczka na fasolce szparagowej




Składniki:
  • 1 perliczka
  • 200g plastrów   boczku
  • zioła do  drobiu  
  • marynata do drobiu  Kotanyi
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 mieszanka pieprzu kolorowego Kotanyi
  • sól
  • 1 łyżeczka soli zmiękczającej
  • pomidorki koktajlowe
  • fasolka   zielona  gotowana
  • fasolka  żółta   gotowana
  • zasmażka

Wykonanie:
Do oleju wkładamy marynatę, sól zmiękczająca ,pieprz dobrze mieszamy, perliczkę nacieramy dokładnie marynatą (wewnątrz i na zewnątrz).
Plastrami boczku obkładam marynowaną tuszkę. Obwiązujemy nitką - by w trakcie pieczenia tłuszcz dokładnie pokrył perliczkę. Do garnka  rodzinnego wlewamy trzy łyżki oliwy, następnie  na  gorący tłuszcz wkładamy perliczkę smażymy  około 1,5 godziny. odwracając  co jakiś czas na drugą stronę
Na talerzu układamy fasolkę zółta i  zieloną   polewamy zasmażką  układamy kawałek perliczki.

Garnek rodzinny sprawdził się podczas przygotowania kolejnej potrawy .Moim zdaniem jest bardzo  uniwersalizmy  możemy w nim przygotowywać rożne dania :)

Prześlij komentarz