perliczka na fasolce szparagowej
Składniki:
- 1 perliczka
- 200g plastrów boczku
- zioła do drobiu
- marynata do drobiu Kotanyi
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka tymianku
- 1 mieszanka pieprzu kolorowego Kotanyi
- sól
- 1 łyżeczka soli zmiękczającej
- pomidorki koktajlowe
- fasolka zielona gotowana
- fasolka żółta gotowana
- zasmażka
Wykonanie:
Do oleju wkładamy marynatę, sól zmiękczająca ,pieprz dobrze mieszamy, perliczkę nacieramy dokładnie marynatą (wewnątrz i na zewnątrz).
Plastrami boczku obkładam marynowaną tuszkę. Obwiązujemy nitką - by w trakcie pieczenia tłuszcz dokładnie pokrył perliczkę. Do garnka rodzinnego wlewamy trzy łyżki oliwy, następnie na gorący tłuszcz wkładamy perliczkę smażymy około 1,5 godziny. odwracając co jakiś czas na drugą stronę
Na talerzu układamy fasolkę zółta i zieloną polewamy zasmażką układamy kawałek perliczki.
Garnek rodzinny sprawdził się podczas przygotowania kolejnej potrawy .Moim zdaniem jest bardzo uniwersalizmy możemy w nim przygotowywać rożne dania :)
1 komentarz:
bardzo ciekawe
Prześlij komentarz