Tort bezowy





Postanowiłem się sprawdzić w roli cukiernika. I stworzyłem takie arcy-dzieło. Dla mojej Moleczki. Z okazji pewnej okazji, o której nie powiem. Będę tajemniczy.

 
Składniki
    • 9 białek,
    • 20 dag cukru kryształu,
    • 25 dag cukru pudru Kupca
    • papier do wyłożenia formy,
    • margaryna Kasia do wysmarowania papieru
    • 1/2 litra śmietanki30%
    • 10 dag cukru pudru Kupca
    • 0.5 laski wanilii lub cukier waniliowy Kotanyi
    • 1 łyżeczka żelatyny lub śmietan fix Marsyl
    • 25 dag malin lub masa śmietanowa malinowa Dr Oetkera
    • 1/2 litra jagód
      Wykonanie
      Białka ubijamy, dosypując cukier, aż piana będzie sztywna. 
      Wyciskamy ją szprycą cukierniczą na blachę wyłożoną pergaminem do pieczenia i posmarowaną margaryną,
      Formujemy dwa krążki o średnicy około 25 cm. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 140°C i 
      suszymy przez 50 minut.
      krem:
      Ubić śmietanę, dodawać cukier, utłuczoną, przesianą wanilię lub cukier waniliowy i ubijać. 
      Na koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w 3 łyżkach wody lub śmietan fix.
      Maliny zmiksować  dodać do ubitej śmietany wsypać   szklankę jagód  i  delikatnie wymieszać.
        lub do   ubitej śmietany   dodać  masę  śmietanową   malinową  następnie wsypać   jagody 
      Na pierwszy krążek bezy wyłożyć krem śmietanowy o smaku malinowym przykryć drugim krążkiem,
      posypać cukrem pudrem malinowym  zrobić dekoracje z jagód i mięty.
      Gotowy tort odstawić na 2 h, aby łatwo dał się kroić. 
      Prześlij komentarz