Tort bezowy
Postanowiłem się sprawdzić w roli cukiernika. I stworzyłem takie arcy-dzieło. Dla mojej Moleczki. Z okazji pewnej okazji, o której nie powiem. Będę tajemniczy.
Składniki
- 9 białek,
- 20 dag cukru kryształu,
- 25 dag cukru pudru Kupca
- papier do wyłożenia formy,
- margaryna Kasia do wysmarowania papieru
- 1/2 litra śmietanki30%
- 10 dag cukru pudru Kupca
- 0.5 laski wanilii lub cukier waniliowy Kotanyi
- 1 łyżeczka żelatyny lub śmietan fix Marsyl
- 25 dag malin lub masa śmietanowa malinowa Dr Oetkera
- 1/2 litra jagód
Wykonanie
Białka ubijamy, dosypując cukier, aż piana będzie sztywna.
Wyciskamy ją szprycą cukierniczą na blachę wyłożoną pergaminem do pieczenia i posmarowaną margaryną,
Formujemy dwa krążki o średnicy około 25 cm. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 140°C i
suszymy przez 50 minut.
krem:
Ubić śmietanę, dodawać cukier, utłuczoną, przesianą wanilię lub cukier waniliowy i ubijać.
Na koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w 3 łyżkach wody lub śmietan fix.
Maliny zmiksować dodać do ubitej śmietany wsypać szklankę jagód i delikatnie wymieszać.
lub do ubitej śmietany dodać masę śmietanową malinową następnie wsypać jagody
Na pierwszy krążek bezy wyłożyć krem śmietanowy o smaku malinowym przykryć drugim krążkiem,
posypać cukrem pudrem malinowym zrobić dekoracje z jagód i mięty.
Gotowy tort odstawić na 2 h, aby łatwo dał się kroić.
4 komentarze:
niech mi nikt nie mówi ze mężczyzni mają dwie lewe ręce w kuchni. Jacuś przygotował tort dla mnie z pewnej okazji ....:) dziękuje Ci Kochanie :)
Mężczyźni z reguły świetnie gotują, tylką są leniwi- wiem to z doświaczenia :P A torcik śliczny :) Czyżby rocznica... ?
Podziwiam i zazdroszczę takiego mężczyzny zdolnego, jestem pod wrażeniem :-)
Coś wspaniałego , nie mogę oderwać oczu od tego tortu :)
Prześlij komentarz