Blok czekoladowy


 Przekładając  książki  kucharskie  znalazłam kartę  z przepisem na blog czekoladowy który  jest w  mojej rodzinie od wielu lat.   Nie  mogło być inaczej  jak  zrobić je  szybko. który równie szybko znikał z  talerzy. Od trzech tygodni robię  go co weekend i znika w  szybkim tempie :)
  • 1 kostka masła
  • 5szklg mleka w proszku
  • 1/2 szklanki wody
  • 1,5 szklanki cukru
  • 5 łyżek kakao
  • 6 paczek herbatników (zwykłych
  • orzechy włoskie
  • rodzynkiDo rondla wlewamy wodę,dodajemy  masło   wsypujemy i cukier.   Kakao mieszkamy z  odrobiną wody  wlewamy do rondla.Całość mieszamy na małym ogniu aż wszystkie składniki się dokładnie połączą.
    Herbatniki kruszymy wkładamy do miski, jak lubimy dodajemy  orzechy i rodzynki,  mleko w proszku całość  mieszamy aż powstanie   jednolita masa. W tym  miejscu  przydarzą  się  męskie dłonie :)
    Lekko przestudzoną   masę  kakaową wlewamy do miski  i szybko  mieszamy drewnianą   łyżką

    .  Formę keksową o długości ok. 30 cm. wyłóż papierem do pieczenia. masę  przekładamy do formy ugniatamy  drewnianym   tłuczkiem i  wstawiamy na noc do  lodówki

    Przełóż do formy połowę masy, powtykaj w nią kawałki herbatników. Przykryj resztą masy i schowaj do lodówki
 
 
Prześlij komentarz