Blok czekoladowy
Składniki
·
250g masła
·
400g mleka w proszku
·
1/2 szkl wody
·
3/4 szkl cukru
·
6 łyżek kakao
·
6 paczek herbatników
·
rodzynki
Wykonanie
Do rondla wlewamy wodę, dodajemy masło wsypujemy
cukier. Kakao mieszkamy z odrobiną wody wlewamy do rondla. Całość mieszamy na
małym ogniu aż wszystkie składniki się dokładnie połączą.
Herbatniki kruszymy wkładamy do miski, mleko w proszku jak lubimy
dodajemy rodzynki. Całość mieszamy aż powstanie jednolita masa.
Lekko przestudzoną masę kakaową wlewamy do miski i szybko mieszamy
drewnianą łyżką
Formę keksową o długości ok. 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę przekładamy
do formy, ugniatamy drewnianym tłuczkiem. Robimy dekoracje wg uznania. Wstawiamy
na noc do lodówki.
4 komentarze:
smak dzieciństwa, bardzo lubię taki blok
0och, coś dla mojego Połówka;D
Nigdy nie jadłam, ale mam zapisany do zrobienia :)
Przepyszne wspomnienie dzieciństwa. :-)
Prześlij komentarz