Grillowany tuńczyk z bukietem sałat i sosem pomidorowo-oliwkowym z dodatkiem puree buraczanego

No i czas na kolejną odsłonę warsztatowych przygód w Polskiej Akademii Kulinarnej. 



Składniki
  • 180g filetu z tuńczyka
Marynata
  • 60g oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 mała ostra papryczka
  • sól, pieprz
Sos
  • 40g oliwy z oliwek
  • sok z połówki cytryny
  • skórka starta z połówki cytryny
  • 1 ząbek posiekanego czosnku
  • 1 posiekany pomidor bez skórki
  • 3 posiekane oliwki Kalamates bez pestek
  • 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
  • sól, pieprz
  • 1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy
  • 1 opakowanie buraczków puree Hortex
  • 200g cebuli
  • 100ml śmietany 30%
Wykonanie
Składniki marynaty wymieszać. Zamarynować w niej tuńczyka przez godzinę.
Wszystkie składniki sosu wymieszać. Tuńczyka grillować polewając sosem. Cebulę zeszklić na oleju, dodać puree z buraków i śmietanę. Odparować połowę płynu.

Na talerzu ułożyć miks sałat skropiony oliwą z oliwek. Na nim ułożyć tuńczyka. Podawać z puree z buraków.

A jeżeli nie macie wszystkich produktów to zapraszamy na zakupy do LIdla, gdzie właśnie trwa tydzień francuski.
Prześlij komentarz