Łosoś i kaczka sous vide na sałatce z orientalnym makaronem ryżowym i sałatką z pieczonych czerwonych buraków



Łosoś i kaczka sous vide na sałatce z orientalnym makaronem ryżowym i sałatką z pieczonych czerwonych buraków

Składniki:

  • Filet z łososia 300 g
  • Pierś z kaczki 3 szt
  • Makaron ryżowy 150 g
  • Marchew 250 g
  • Imbir świeży 40 g
  • Wodorosty Wakame 40 g
  • Olej sezamowy 2 łyżeczki
  • Sos ostrygowy 50 ml
  • Sos sojowy jasny 50 ml
  • Kolendra świeża 30 g
  • Jajo 2 szt
  • Czosnek 1 główka
  • Groszek cukrowy 30 g
  • Cebula dymka 2 szt
  • Papryka chilli Kamis 2 g
  • Curry Kamis 2 g
  • Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią 2g
  • Buraki czerwone 2 szt
  • Ocet ryżowy 20 ml
  • Oliwa z oliwek 20 ml
  • Rzepa daikon 150 g
  • Pieprz młotkowany z kolendrą Kamis
  • Sól, pieprz biały mielony
Łososia zamarynować w pieprzu cayenne, imbirze i posypać pomidorami Kamis. Włożyć do piekarnika na 160 stopni i piec ok. 7 min  domowy sposób. na warsztatach był  przygotowana metodą   sous vide Buraki upiec w piekarniku w temperaturze 160 stopni przez ok. 1,5 godz. Obrać i zamarynować w posiekanej kolendrze, sosie sojowym, ostrej papryczce, imbirze. Dolać oliwę i sok z limonki. Sałatkę z buraków podawać z łososiem.
Kaczkę zamarynować w imbirze od strony skóry oraz posypać pieprzem Cayenne. Smażyć od zimnej patelni, skórą do dołu na złoty kolor, aż wytopi się tłuszcz. możemy też  przygotować    metodą   sous  vide .
Marchew, rzepę daikon i cebulę pokroić w cienkie paseczki, posiekać czosnek.
Ugotować makaron sojowy zgodnie z opisem na opakowaniu. Warzywa przesmażyć na patelni z dodatkiem odrobiny curry indyjskiego. Zdjąć z patelni na niej przesmażyć jajo jak na jajecznicę. Dolać sos sojowy i odrobinę wody. Jajo należy pokruszyć na małe kawałeczki. Do jaja dodać warzywa i ugotowany makaron. Doprawić sokiem z limonki i posiekana kolendrą.


 
 
 

Danie   przygotowałam  na wygranych warsztatach z  Karolem   Okrasą   
Prześlij komentarz