Pieczony w pergaminie łosoś ze świeżymi ziołami i ciepłą sałatką z fasolki szparagowej

Dziś ciąg dalszy przygód z rybami i owocami morza, czyli kolejne danie z warsztatów w Polskiej Akademii Kulinarnej.


Składniki

  • 150g filetu z łososia
  • po 2 gałązki rozmarynu, estragonu, tymianku, bazylii, mięty, natki pietruszki
  • sok z 1 cytryny
  • skórka z 1 cytryny
  • 60 ml białego wina
  • sól, pieprz  Kotanyi
  • Oliwa z oliwek
  • 100g fasolki szparagowej
  • 20g suszonych pomidorów  Royal
  • 5g czosnku  Royal
  • 20ml octu balsamicznego  Kamis
  • 1/4 opakowania miksu sałat Fit&Easy
  • Papier do pieczenia i gotowania    SAGA 





Wykonanie
Wyciąć kwadrat pergaminu   SAGA o boku 25 cm posmarować oliwą z oliwek, ułożyć łososia, dodać sól i pieprz, ułożyć zioła, posypać startą skórką z cytryny, polać sokiem z cytryny oraz winem. Całość zawinąć, ułożyć na blasze z odrobiną wody, piec 17 min. w temp 200 C. 
Fasolkę ugotować, Następnie smażyć na oleju, z dodatkiem posiekanych suszonych pomidorów i czosnku, doprawić do smaku octem i winem. Na koniec wrzucić sałatę, przemieszać i wyłożyć na talerz.


Prześlij komentarz