Podlaskie kartacze ze złocistą zasmażką i listkami brukselki




Kartacz*, także cepeliny (biał. Цэпеліны) i kołduny – potrawa regionalna bardzo popularna w północno-wschodniej Polsce. Jest to elipsowaty albo kulisty produkt regionalny składający się wewnątrz z przyprawionego mięsa mielonego (np. czosnkiem), a na zewnątrz z masy ziemniaczanej lub mączno-ziemniaczanej. Zamiast mięsa spotyka się również inne wypełnienia, takie jak np. grzyby lub kapusta kiszona, a nawet ser.
Potrawę najczęściej można spotkać na stołach w domach Suwalszczyzny i Podlasia oraz w barach letnich kurortów, takich jak np. Augustów.
Odpowiednikiem kartacza na Litwie są cepeliny (także nazywane didžkukuliai).

Czyli kolejne cudo z ziemniaków przygotowane przez nas na warsztatach z Polska Gotuje w Polskiej Akademii Kulinarnej

składniki
  • 1 kg ziemniaków
  • 300g ziemniaków ugotowanych i  przetartych   przez praskę
  • 300 g mięsa   mielonego
  • 1szt  bułki czerstwej lub 20g  tartej
  • 1 jajko
  • 300g cebuli
  • 300g  brukselki Hortex
  • olej
  • 40g masła
  • pieprz Kamis
  • sól  Kamis
gaza lub pielucha tetrowa

sposób wykonania
Mięso poprawiamy dodajemy 1/3 podsmażonej cebuli, jajko namoczoną i odciśnięta bułkę lub 
bułkę tartą. Ziemniaki ścieramy na tarce na drobnych oczkach następnie odciskamy przez gazę 
płyn i zlewamy do miski. Odciśnięte ziemniaki łączymy z ugotowanymi i dobrze wyrabiamy 
dodając skrobię która powstanie po odstaniu się wody z odciśniętych ziemniaków. 
Dodajemy  trochę gorącej wody i dobrze wyrabiamy dodając przyprawy. 
Ciasto formujemy w małe placki w które wkładamy mięso mielone. 
Formujemy kształt następnie gotujemy około 30 minut. Cebulę szklimy na maśle dodajemy liście
 obrane z brukselki Hortex smażymy około 3 minuty polewamy kartacze.
* - źródło: Wikipedia
Prześlij komentarz