Domowy pasztet z żurawiną



składniki
 Uwielbiam pasztety dziś trochę po eksperymentowałam i dodałam  żurawinę do pasztetu   był to strzał w dziesiątkę

  • 1kg mięsa wieprzowego np boczku
  • 1 kg mięsa wołowego 
  • 1 kg  mięsa drobiowego
  • 1królik 
  • 30 dag słoniny 
  • 2  przyprawy do pasztetu
  • 30 dag drobiowej wątróbki
  • 4 czerstwe bułki 
  • żurawiny
  • po kilka ziaren owocu jałowca i ziela angielskiego 
  •  3 listki laurowe
  • 10 surowych jajek  
  • sól, pieprz 
  •  2 marchewka  
  • 2 pietruszka 

Sposób przygotowania
Gotujemy królika ,drób, wieprzowinę, wołowinę w przyprawach i dodajemy warzywa  marchewkę i pietruszkę. Słoninę podsmażamy, dodajemy do niej sparzoną wątróbkę, czerstwą bułkę, Odstawiamy wszystko do ostygnięcia, a potem mielemy trzy razy.
Dodajemy surowe jajka, doprawiamy solą i pieprzem,dodajemy przyprawy i przyprawę do  pasztetu, dodajemy żurawinę Do formy wyłożonej słoniną wykładamy masę którą  posypujemy bułką tarką,układamy plastry słoniny
Pieczemy w temperaturze 180°C przez mniej więcej godzinę.

4 komentarze:

Szana pisze...

kupuję taki pasztet gotowy, ale domowy to zupełnie coś innego :) aż chyba podwinę rękawy!
pozdrawiam ciepło,
szana!

Natt pisze...

Nigdy nie robiłam pasztetu, zawsze kupuję gotowy. Może lepiej właśnie zrobić swój - przynajmniej wie się co w nim jest ; ) Zapraszam http://cynamon.blogujaca.pl

Patrycja pisze...

Ciekawy pomysł! Chętnie bym sprawdziła co wyszło z takiego niecodziennego połączenia :)

Dusia pisze...

lubię taki domowy