Domowy pasztet z żurawiną


 

składniki
 Uwielbiam   pasztety   dziś  trochę po eksperymentowałam i dodałam    żurawinę do pasztetu   był to strzał w dziesiątkę

  • 1kg dag mięsa  wieprzowego np boczku
  • 1 kg mięsa wołowego 
  • 1 kg  mięsa drobiowego
  • 1królik 
  • 30 dag słoniny 
  • 2  przyprawy do  pasztetu
  • 30 dag drobiowej wątróbki
  • 4 czerstwe bułki 
  • żurawiny
  • po kilka ziaren owocu jałowca i ziela angielskiego 
  •  3 listki laurowe
  • 10 surowych jajek  
  • sól, pieprz 
  •  2 marchewka  
  • 2 pietruszka 

Sposób przygotowania
Gotujemy  królika,drób wieprzowinę i wołowinę w przyprawach dodajemy warzywa  marchewkę i pietruszkę  Słoninę podsmażamy  dodajemy do niej sparzoną wątróbkę, czerstwą bułkę,  Odstawiamy wszystko do ostygnięcia, a potem mielemy trzy razy.
Dodajemy surowe jajka, doprawiamy solą i pieprzem,dodajemy   przyprawy   i przyprawę do  pasztetu dodajemy   żurawinę Do formy wyłożonej słoniną wykładamy masę  którą  posypujemy  bułką   tarka  układamy  plastry  słoniny
Pieczemy w temperaturze 180°C przez mniej więcej godzinę.
Prześlij komentarz