Domowy pasztet z żurawiną
składniki
Uwielbiam pasztety dziś trochę po eksperymentowałam i dodałam żurawinę do pasztetu był to strzał w dziesiątkę
- 1kg mięsa wieprzowego np boczku
- 1 kg mięsa wołowego
- 1 kg mięsa drobiowego
- 1królik
- 30 dag słoniny
- 2 przyprawy do pasztetu
- 30 dag drobiowej wątróbki
- 4 czerstwe bułki
- żurawiny
- po kilka ziaren owocu jałowca i ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- 10 surowych jajek
- sól, pieprz
- 2 marchewka
- 2 pietruszka
Sposób przygotowania
Gotujemy królika ,drób, wieprzowinę, wołowinę w przyprawach i dodajemy warzywa marchewkę i pietruszkę. Słoninę podsmażamy, dodajemy do niej sparzoną wątróbkę, czerstwą bułkę, Odstawiamy wszystko do ostygnięcia, a
potem mielemy trzy razy.
Dodajemy surowe jajka, doprawiamy solą i pieprzem,dodajemy przyprawy i przyprawę do pasztetu, dodajemy żurawinę Do formy wyłożonej słoniną wykładamy masę którą posypujemy bułką tarką,układamy plastry słoniny
Pieczemy w temperaturze 180°C przez mniej więcej godzinę.
4 komentarze:
kupuję taki pasztet gotowy, ale domowy to zupełnie coś innego :) aż chyba podwinę rękawy!
pozdrawiam ciepło,
szana!
Nigdy nie robiłam pasztetu, zawsze kupuję gotowy. Może lepiej właśnie zrobić swój - przynajmniej wie się co w nim jest ; ) Zapraszam http://cynamon.blogujaca.pl
Ciekawy pomysł! Chętnie bym sprawdziła co wyszło z takiego niecodziennego połączenia :)
lubię taki domowy
Prześlij komentarz