Pierożki miłości- z mięsem, kapustką i grzybami



Składniki
  • 2 szklanki  mąki  
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1  1/2 szklanki  letniej wody
farsz:
  • 60 dag  mięsa wołowego i wieprzowego
  • 60dag  mięsa drobiowego z  rosołu
  • 1kg kapusty  kiszonej
  • 10 dag grzybów suszonych
  •  pieprz 
  • sól
  • 1/2 łyżeczki  lubczyku
  • 1/2 łyżeczki  chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta  imbiru  
wykonanie
Mąkę do pierogów przesiać zrobić wgłębienie dodać jajko, sól i wodę.
Wyrabiać do uzyskania jednolitej, miękkiej masy. Następnie cienko rozwałkować i wykrawać serduszka, Na środek każdego nałożyć wcześniej przygotowany farsz, przykryć drugim i widelcem skleić brzegi. Gotowe pierogi wrzucać partiami do wrzącej, osolonej wody. Delikatnie zamieszać drewnianą łyżką żeby nie przywarły do dna, Przykryć i wolno gotować. Gdy wypłyną odkryć i gotować jeszcze około 3 minuty. Odcedzić .Gorące układać na półmisku.


Farsz:

Grzyby oczyścić, umyć namoczyć i zostawić na noc, po czym ugotować odlać wodę i drobno pokroić lub zemleć w maszynce. Mięso zemleć w maszynce kapustkę oczyścić, wymyć, poszatkować i ugotować. Odcedzić i odcisnąć nadmiar wody. Grzyby, kapustkę i mięso wymieszać doprawić do smaku przyprawami.

 
 
Prześlij komentarz