Pierożki miłości- z mięsem, kapustką i grzybami
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 1/2 szklanki letniej wody
farsz:
- 60 dag mięsa wołowego i wieprzowego
- 60dag mięsa drobiowego z rosołu
- 1kg kapusty kiszonej
- 10 dag grzybów suszonych
- pieprz
- sól
- 1/2 łyżeczki lubczyku
- 1/2 łyżeczki chilli
- 2 ząbki czosnku
- szczypta imbiru
wykonanie
Mąkę do
pierogów przesiać zrobić wgłębienie dodać jajko, sól i wodę.
Wyrabiać do uzyskania jednolitej, miękkiej masy. Następnie cienko rozwałkować i wykrawać serduszka, Na środek każdego nałożyć wcześniej przygotowany farsz, przykryć drugim i widelcem skleić brzegi. Gotowe pierogi wrzucać partiami do wrzącej, osolonej wody. Delikatnie zamieszać drewnianą łyżką żeby nie przywarły do dna, Przykryć i wolno gotować. Gdy wypłyną odkryć i gotować jeszcze około 3 minuty. Odcedzić .Gorące układać na półmisku.
Wyrabiać do uzyskania jednolitej, miękkiej masy. Następnie cienko rozwałkować i wykrawać serduszka, Na środek każdego nałożyć wcześniej przygotowany farsz, przykryć drugim i widelcem skleić brzegi. Gotowe pierogi wrzucać partiami do wrzącej, osolonej wody. Delikatnie zamieszać drewnianą łyżką żeby nie przywarły do dna, Przykryć i wolno gotować. Gdy wypłyną odkryć i gotować jeszcze około 3 minuty. Odcedzić .Gorące układać na półmisku.
Farsz:
5 komentarzy:
Smacznie wyglądają;
Podziwiam, wspaniale się prezentują!
Pyszności serwujesz!
Pozdrawiam:)
Dziękuję i pozdrawiam cieplutko. :)
Dziękuję pięknie. :) Jutro mój Walentynek będzie się nimi delektował :)
Prześlij komentarz