Tort Pavlowa






Dziś w domu przygotowywałam tatara a że białka zostają pomyślałam sobie przygotuję bezę, a że były białka jeszcze w zamrażalce to bez obaw zabrałam się za przygotowywanie tortu Pavlowa.Wyszła bardzo delikatna  rozpadająca się pod dotykiem, bardzo krucha w środku ciągnąca  jednym słowem pianka.   Największym problemem  było przełożenie na paterę .
  • Składniki
  • 600 ml białek
  • 60 dag cukru
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • składniki kremu
  • 500ml śmietany 36%
  • 25 dag ser mascarpone
  • 1 deser słodka chwila budyń z płatkami czekolady
  • 5 dag orzechów włoskich mielonych BackMit
  • 2 łyżki cukru pudru Kupiec
  • 4  śmietan  fix Dr Oetkera
  • 5g margaryny Kasia 
Dekoracje
  • serduszka Dr Oetkera
  • śliwki
  • owoc granatu
  • świeża mięta
  • czekolada
  • pisaki dekoracyjne Dr Oetkera
Do miski wlewamy połowę białek  które ubijamy pod  koniec dodajemy 30dag cukru,ubijamy jeszcze chwilę do uzyskania sztywnej masy.Wykładamy blachę papierem do pieczenia który smarujemy margaryną  Kasią  na którym rysujemy okrąg o  średnicy 24 cm. Nagrzewamy piekarnik do 120-145 stopni i suszymy bezę przez około 60-120 minut.
Drugą   bezę robimy w podobny sposób tylko dosypujemy łyżkę skrobi kukurydzianej.

Przygotowanie kremu
Do  miseczki wsypujemy deser budyń z płatkami czekolady który zalewamy 175 ml gorącej wody mieszamy przez  minutę pozostawiamy w  chłodnym miejscu do wystygnięcia.
Do miski wlewamy śmietanę  którą  ubijamy pod koniec ubijania dodajemy cukier puder wymieszany z 3 śmietan fix następnie dodajemy po łyżce serek mascarpone i zimny budyń z płatkami czekolady dodajemy orzechy mielone wszystko mieszamy.
Na paterę kładziemy bezę którą  posypujemy śmietan fix który zabezpiecza  bezę  przed rozpuszczeniem na  to kładziemy krem przykrywamy drugą bezą smarujemy kremem  na  który kładziemy świeże owoce,   serduszka z czekolady,czekoladę miętę i inne dekoracje z czekolady.

Fakt, prawidłowo to jest tort Pavlowej i wymyślili go Australijczycy. :) 
Dzięki annamaria. 
Prześlij komentarz