Tort Pavlowa
Dziś w domu przygotowywałam tatara a że białka zostają pomyślałam sobie przygotuję bezę, a że były białka jeszcze w zamrażalce to bez obaw zabrałam się za przygotowywanie tortu Pavlowa.Wyszła bardzo delikatna rozpadająca się pod dotykiem, bardzo krucha w środku ciągnąca jednym słowem pianka. Największym problemem było przełożenie na paterę .
- Składniki
- 600 ml białek
- 60 dag cukru
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- składniki kremu
- 500ml śmietany 36%
- 25 dag ser mascarpone
- 1 deser słodka chwila budyń z płatkami czekolady
- 5 dag orzechów włoskich mielonych BackMit
- 2 łyżki cukru pudru Kupiec
- 4 śmietan fix Dr Oetkera
- 5g margaryny Kasia
- serduszka Dr Oetkera
- śliwki
- owoc granatu
- świeża mięta
- czekolada
- pisaki dekoracyjne Dr Oetkera
Drugą bezę robimy w podobny sposób tylko dosypujemy łyżkę skrobi kukurydzianej.
Przygotowanie kremu
Do miseczki wsypujemy deser budyń z płatkami czekolady który zalewamy 175 ml gorącej wody mieszamy przez minutę pozostawiamy w chłodnym miejscu do wystygnięcia.
Do miski wlewamy śmietanę którą ubijamy pod koniec ubijania dodajemy cukier puder wymieszany z 3 śmietan fix następnie dodajemy po łyżce serek mascarpone i zimny budyń z płatkami czekolady dodajemy orzechy mielone wszystko mieszamy.
Na paterę kładziemy bezę którą posypujemy śmietan fix który zabezpiecza bezę przed rozpuszczeniem na to kładziemy krem przykrywamy drugą bezą smarujemy kremem na który kładziemy świeże owoce, serduszka z czekolady,czekoladę miętę i inne dekoracje z czekolady.
Fakt, prawidłowo to jest tort Pavlowej i wymyślili go Australijczycy. :)
Dzięki annamaria.
6 komentarzy:
przepięknie udekorowany :)!
Mmm, uwielbiam bezę! :) Przepięknie wygląda. Pozdrawiam
wygląda apetycznie, kocham ten deser, ale jest to tort Pavlovej, ponieważ Anna Pavlova promabalerina była kobietą i na jej cześć powstał
Dziękuję. :)
Dziękuję, smakował też wspaniale. :)
Dziękuję. No proszę, całe życie człowiek się uczy. :)
Prześlij komentarz