Kiełbasa na Wielkanoc




Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Niedługo zaczniemy już rozglądać się za wędlinami na wielkanocny stół. Mamy propozycję dla każdego, kto ma zacięcie masarskie i sam chciałby przygotować domową kiełbasę. To nic trudnego i można sobie zrobić dobrą kiełbasę nie tylko od święta.

Składniki


  • 9 kg wieprzowiny łopatki lub karkówki 
  • 1 kg słoniny 
  • 18g  soli na 1 kg 
  • 1/2 litra wody
  • 2g pieprzu czarnego na 1kg 
  • 2 dag majeranku 
  • 1 główka czosnku
  • 15 metrów cienkich jelit


Wykonanie
Mięso pokroić w kostkę o bokach 1/2cm wymieszać dokładnie z solą dodać zimną wodę, przyprawy i posiekany czosnek. Całość wymieszać i wyrabiać do uzyskania kleistej masy. Na końcu dodać  pokrojoną w kostkę słoninę dokładnie wymieszać. Następnie  napełnić jelita  dość ściśle w  odstępach około 30 cm (okręcając)Tak przygotowaną  kiełbasę zawiesić na drążku drewnianym .Wkładamy do wędzarni i wędzimy gorącym dymem około 3 godziny, następnie pozostawić  na noc w wędzarni na  drugi dzień jeszcze  podwędzić  kiełbasę.
Prześlij komentarz