Kiełbasa na Wielkanoc




Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Niedługo zaczniemy już rozglądać się za wędlinami na wielkanocny stół. Mamy propozycję dla każdego, kto ma zacięcie masarskie i sam chciałby przygotować domową kiełbasę. To nic trudnego i można sobie zrobić dobrą kiełbasę nie tylko od święta.

Składniki


  • 9 kg wieprzowiny
  • 1 kg słoniny
  • 15 dag soli Kamis
  • 1/2 litra wody
  • 2 dag pieprzu czarnego Kamis
  • 1 dag ziela angielskiego Kamis
  • 2 dag majeranku Kamis
  • 1 główka czosnku
  • 15 metrów cienkich jelit


Wykonanie
Mięso pokroić w kostkę o bokach 1/2cm wymieszać dokładnie z solą dodać zimną wodę, przyprawy i posiekany czosnek. Całość wymieszać i wyrabiać do uzyskania kleistej masy. Na końcu dodać  pokrojoną w kostkę słoninę dokładnie wymieszać. Następnie  napełnić jelita  dość ściśle w  odstępach około 30 cm (okręcając)Tak przygotowaną  kiełbasę zawiesić na drążku drewnianym .Wkładamy do wędzarni i wędzimy gorącym dymem około 3 godziny, następnie pozostawić  na noc w wędzarni na  drugi dzień jeszcze  podwędzić  kiełbasę.
Prześlij komentarz