Kiełbasa na Wielkanoc
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Niedługo zaczniemy już rozglądać się za wędlinami na wielkanocny stół. Mamy propozycję dla każdego, kto ma zacięcie masarskie i sam chciałby przygotować domową kiełbasę. To nic trudnego i można sobie zrobić dobrą kiełbasę nie tylko od święta.
Składniki
- 9 kg wieprzowiny łopatki lub karkówki
- 1 kg słoniny
- 18g soli na 1 kg
- 1/2 litra wody
- 2g pieprzu czarnego na 1kg
- 2 dag majeranku
- 1 główka czosnku
- 15 metrów cienkich jelit
Wykonanie
Mięso pokroić w kostkę o bokach 1/2cm wymieszać dokładnie z solą dodać zimną
wodę, przyprawy i posiekany czosnek. Całość wymieszać i wyrabiać do uzyskania
kleistej masy. Na końcu dodać pokrojoną w kostkę słoninę dokładnie
wymieszać. Następnie napełnić jelita dość ściśle w odstępach
około 30 cm (okręcając)Tak przygotowaną kiełbasę zawiesić na drążku
drewnianym .Wkładamy do wędzarni i wędzimy gorącym dymem około 3 godziny, następnie
pozostawić na noc w wędzarni na drugi dzień jeszcze
podwędzić kiełbasę.
6 komentarzy:
To jest to, co mój mąż w świętach lubi najbardziej:)
Uwielbiam taką kiełbase. Pięknie wygląda.
Nie ma to jak magia Świąt. :)
Dziękujemy :)
To ja zamawiam na Swięta ! Już nie pamiętam kiedy jadłam tak pysznie wyglądającą kiełbasę ! :)
OK.
Jak tak dalej pójdzie to otworzymy własną masarnię. :D Hmm... Pomysł ciekawy, internetowa sprzedaż świeżej kiełbasy ;)
Prześlij komentarz