ciasto drożdżowe z rabarbarem



Najprostsze rzeczy są najlepsze, zawsze i wszędzie. Placek drożdżowy i mleko to najlepsze śniadanie na świecie. Odrobina masełka i kawa to alternatywa dla Tych, którzy lubią na bogato. :) Zresztą z herbatą też daje radę. Coś w sam raz na udany początek dnia. Choć deser i podwieczorek też będzie niczego sobie.
Składniki
  • 12 dkg margaryny Kasia
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szkl cukru
  • 5 dag drożdży
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • laska wanilii
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 20 dag pokrojonego w kawałki rabarbaru

kruszonka

  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki margaryny
Wykonie
Do miski wkładamy drożdże mieszamy z mlekiem, 3 łyżkami mąki 1 łyżeczką cukru zostawiamy do wyrośnięcia. Jajka i żółtka ucieramy z cukrem. Do mąki dodajemy rozczyn, jajka, roztopioną margarynę i sól. Ciasto wyrabiamy aż wchłonie tłuszcz, odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie wanilię i wyrabiamy ciasto ponownie. Kruszonka z mąki, cukru pudru i margaryny zrobić kruszonkę. Ciasto wyłożyć do formy prostokątnej posypać rabarbarem i kruszonką i odstawić do wyrośnięcia. Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni.
Prześlij komentarz