ciasto drożdżowe z rabarbarem
Najprostsze rzeczy są najlepsze, zawsze i wszędzie. Placek drożdżowy i mleko to najlepsze śniadanie na świecie. Odrobina masełka i kawa to alternatywa dla Tych, którzy lubią na bogato. :) Zresztą z herbatą też daje radę. Coś w sam raz na udany początek dnia. Choć deser i podwieczorek też będzie niczego sobie.
Składniki
- 12 dkg margaryny Kasia
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szkl cukru
- 5 dag drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- 2 żółtka
- 2 jajka
- laska wanilii
- 1/4 łyżeczki soli
- 20 dag pokrojonego w kawałki rabarbaru
kruszonka
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki margaryny
Wykonie
Do miski wkładamy drożdże mieszamy z mlekiem, 3 łyżkami mąki 1
łyżeczką cukru zostawiamy do wyrośnięcia. Jajka i żółtka ucieramy z
cukrem. Do mąki dodajemy rozczyn, jajka, roztopioną margarynę i
sól. Ciasto wyrabiamy aż wchłonie tłuszcz, odstawiamy do wyrośnięcia na 30
minut. Następnie wanilię i wyrabiamy ciasto ponownie. Kruszonka
z mąki, cukru pudru i margaryny zrobić kruszonkę.
Ciasto wyłożyć do formy prostokątnej posypać rabarbarem i kruszonką i
odstawić do wyrośnięcia. Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do
temperatury 170 stopni.
1 komentarz:
Taką babkę to bym z chęcią połknęła :)
Prześlij komentarz