poniedziałek, 23 grudnia 2013

Gwiazda miodownik

Kochani już jutro będziemy czekać na pierwszą gwiazdkę,już dziś zapraszam Was na pyszną słodką gwiazdę z miodem i olejem rzepakowym.. Nie od dziś wiadomo ze bardzo zdrowy.
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega 3 dlatego od dawna gości w mojej kuchni,dzięki temu z rodziną utrzymujemy stały poziom cholesterolu we krwi. Gwiazdę najlepiej  przygotować wcześniej pięknie pachnie,pyszne w smaku w połączeniu z kremem  poezja smaku.Już mam zamówienie mam przygotować na święta dla rodzinki


składniki 
ciasto 
  • 2 1/2 szkl mąki 
  • 3 jajka 
  • 3/4 szkl cukru 
  • 1/2 szkl kwaśniej śmietany 
  • 1/2 szkl piwa Książęce 
  • 3/4 szkl miodu
  • 3 łyżki cynamonu 
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek oleju
składniki  na krem 
  • 4 żółtka
  • 250 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 250 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • aromat waniliowy
 polewa
  • 13 dag margaryny
  • 5 łyżek cukru pudru Królewski
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka żelatyny
  • 5 łyżek kwaśnej gęstej śmietany
  •   1słoik   konfitury   porzeczkowej
  •  pisaki do dekoracji.
Wykonanie
Do miski wsypujemy cukier,dodajemy żółta ucieramy na puszystą masę.Do rondla wlewamy mód,roztapiamy studzimy wlewamy do jajek cały czas mieszając.Następnie dodajemy piwo, śmietanę,mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem,olej dokładnie mieszamy.Foremkę do ciasta w moim przypadku gwiazdę smarujemy margaryną,obsypujemy margaryną do której wkładamy ciasto.Piekarnik nastawiamy na 200 stopni pieczemy około 50 minut.Na drugi dzień kroimy ciasto na pół.
 Masa śmietanowa
  Do garnka wlewamy śmietankę dodajemy wanilię gotujemy.Do miski metalowej wkładamy cukier puder dodajemy żółtka następnie wstawiamy na garnek z wrzącą wodą i ubijamy,powoli wlewamy gorącą śmietanę aż masa lekko zgęstnieje.Studzimy w temperaturze pokojowej.Do miski wkładamy masło ucieramy na puszystą masę,dodajemy po 1-2 łyżki masy śmietankowej ubijamy na najwyższych obrotach.
Polewa czekoladowa 
 W wodzie rozpuszczamy  żelatynę. Do garnka wkładamy margarynę,cukier puder , kakao podgrzewamy rozpuszczenia się składników dodajemy . rozpuszczoną żelatynę dobrze mieszamy .  Po przestudzeniu (lekko ciepła) dodajemy  (po łyżce) śmietanę. Roztrzepujemy.
  Pierwszy placek miodownika smarujemy konfiturą porzeczkową, na nią wykładamy krem przykrywamy drugim plackiem,polewę czekoladą wylewamy na ciasto robimy dekoracje.
 

Prześlij komentarz