grillowane piersi po chińsku z olejem rzepakowym

Grillowane to jeden z ulubionych zajęć Polaków sprzędzonych w gronie rodzinnym i przyjaciół.Ważne, by przy grillowaniu dobrze się bawić, by uczta nie była ciągle ta sama. Tym razem przygotowałam grillowaną pierś po chińsku, która zaspokoi apetyt wymagających smakoszy, a gości zaskoczy swą oryginalnością i smakiem.Danie przygotowałam z wykorzystaniem oleju rzepakowego który,jest naturalnym źródłem kwasów omega ponieważ zdrowy, bez charakterystycznego zapachy,jest numer jeden w mojej kuchni.


składniki
  • 2 piersi z kurczaka Nasz kurczak
Marynata
  • 1 łyżka miodu
  • sok i skórka otarta z1/2 cytryny
  • sok i skórka otarta z 1/2 pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki chińskiej przyprawy 5 smaków Kamis
  • 1 łyżka białego octu winnego  Kamis
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka wódki
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól, pieprz Kamis  do smaku.
sos
  • Sok i skórka z jednej pomarańczy
  • Sok i skórka z jednej cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • 1/4 szk sosu sojowego
  • 1/2 rozpuszczonej kostki masła
  • zioła.
dodatkowo
  • 1 opak makaronu ryżowego
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta.
Przygotowanie: Pierś z kurczak myjemy, osuszamy.ostrym nożem kroimy na cienkie plastry. Do miseczki wkładamy wszystkie składniki marynaty, całość dokładnie mieszamy następnie dodajemy pierś z kurczaka. ostawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin. Paprykę myjemy,oczyszczamy kroimy na grube paski. Pierś z kurczaka osączamy z marynaty.Rozgrzewamy patelnię grillową/grilla delikatnie smarujemy olejem rzepakowym. Wkładamy pierś i paprykę na patelnię/grilla i pieczemy z każdej strony po kilka minut.

sos Sos sojowy mieszamy z miodem i sokiem z cytrusów wszystko podgrzewamy do lekkiego zagęszczenia/redukcji. Zdejmujemy z ognia, dodajemy otarte skórki i mieszamy wlewając wolnym strumieniem zrumienione lekko i przestudzone masło, do uzyskania gęstej zawiesiny. Makaron ryżowy przygotować według przepisu na opakowaniu. Pierś podajmy na pieczonej papryce z makaronem ryżowym i sosem.
Prześlij komentarz