niedziela, 26 października 2014

Medaliony z polędwiczki wieprzowej QAFP podane na placuszkach z kaszy jaglanej z warzywami na parze w sosie śliwkowym

 Przepis dostał wyróżniony  w konkursie zajmując pierwsze miejsce !!!  qafp.pl

 Za oknami piękna złota jesteś, która jest pełna, bajeczna, kolorowa, która jest wspaniałą inspiracją do nowych dań w naszym menu.Na naszych stołach pojawią się dania aromatyczne, sycące pełne cudownych smaków. Dla mnie jest to nie lada wyzwanie z uwagi na zmianę nawyków żywieniowych. Danie ma być zdrowe, dietetyczne, aromatyczne i rozgrzewające. Przygotowałam medaliony z polędwiczki wieprzowej QAFP gotowane na parze z warzywami podane z placuszkami jaglanymi i rozgrzewającym sosem śliwkowym.Danie wyszło pyszne, zdrowe, aromatyczne idealne na romantyczną kolację we dwoje lub niedzielny obiad. Danie zostało zgłoszone do konkursu kampanii „Gwarancja Jakości QAFP”. Trzymacie za mnie kciuki, zaś ja Wam polecam medaliony z polędwicy wieprzowej są genialne, zaspokoją gusta nie jednego smakosza wieprzowiny QAFP.Warto zwracać uwagę podczas wyboru mięsa na znak QAEP, który gwarantuje nam najwyższą jakość mięsa.




Składniki 
Medaliony z polędwicy wieprzowej QAFP

  • 1 szt polędwiczka wieprzowa  QAFP
  •  Świeży tymianek
  • Sól, pieprz do smaku


Placuszki z kaszy jaglanej

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki otręb owsianych
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • Sól, pieprz biały do smaku
  • Gałka muszkatołowa do smaku

 Warzywa na parze

  • Seler
  • Cebula czerwona
  • Marchewka
  • Cebula biała

 Dodatkowo

  • Owoce
  • Figa
  • Miechunka
  • Zioła do dekoracji
  • Szczypiorek
  • Natka pietruszki
  • Kiełki rzodkiewki

Sos śliwkowy
  • 3 łyżki domowej konfitury śliwkowej
  •  Śliwki suszone Kresto
  • 50 ml herbaty zielonej w płynie
  • 50 ml wywaru z gotowanej polędwiczki
  • Cynamon, kardamon ,sól, pieprz do smaku
  • Sok z limonki 
  • świeży imbir
  • Otarta skórka z limonki

Wykonanie 
 Medaliony z polędwiczki wieprzowej  QAFP
Polędwiczkę wieprzową QAFP  oczyszczamy z błon i tłuszczu następnie myjemy i osuszamy. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem i świeżym tymiankiem. Polędwiczkę wieprzową QAFP układamy na folii spożywczej zawijamy jak cukierek w rulon szczelnie. Czynność powtarzamy dwa razy. Warzywa obieramy, myjemy kroimy na mniejsze kawałki. Posypujemy solą i ulubionymi ziołami. Na sitku garnka do gotowania na parze układamy polędwiczkę wieprzową QAFP i warzywa następnie gotujemy do miękkości

Placuszki jaglane
Kaszę jaglaną gotujemy al. dente Do miski wkładamy kaszę, otręby, natkę jajko i przyprawy. Robotem wyrabiamy na jednolitą masę. Na suchą patelnię kładziemy arkusz papieru do pieczenia, na którym smażymy placuszki po kilka minut z każdej strony. Sos śliwkowy Do garnka wylewamy wywar z polędwiczki, herbatę zieloną dodajemy powidła śliwkowe, śliwki suszone pokrojone na kawałki, świeży imbir skórkę i sok z limonki. Gotujemy do redukcji doprawiamy do smaku cynamonem, kardamonem sola i pieprzem Na talerzu układamy placuszki, na nich pokrojona polędwiczkę wieprzowąQAFP , warzywa polewamy sosem śliwkowym


Prześlij komentarz