Placuszek jaglany podany na ziemi jadalnej pod pierzynką z owoców karmelizowanych z sosem czekoladowym

Przepis został wyróżniony nagrodą tygodnia w  Konkursie  “Smaczny przepis na zdrowie z Primaviką”!
Pyszny jesienny deser pełen koloru, smaków i zapachów. Jego walory smakowe podkreśla herbata zielona truskawkowa Nestea, która była inspiracją do powstania dania. „Słodka prawda o stewii, czyli kulinarne inspiracje NESTEA”.  Przepis został zgłoszony do konkursu

składniki  
Placuszki z kaszy jaglanej
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki otręb owsianych
  • 2łyżki mielonych orzechów
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 1łyżka masła orzechowego
  • sól do smaku
  • Gałka muszkatołowa do smaku.
Karmelizowane owoce
  • jabłko
  • 1 gruszka
  • 1 śliwka
  • winogrona
  • 2 łyżki pestek dyni30ml herbaty zielonej truskawkowej Nestea
  • 2 łyżki miodu
  • sok z 1/2 limonki
  • kardamon do smaku
  • 1 łyżeczka przyprawy do szarlotki
Sos czekoladowy
  • 3 łyżki domowej konfitury śliwkowej
  • Śliwki suszone
  • 50 ml herbaty zielonej truskawkowej Nestea
  • 40g czekolady gorzkiej
  • Cynamon, kardamon
  • Sok z limonki
  • Otarta świeży skórka z limonki
Dodatkowo
  • pieguski czekoladowe
  • granat
  • Mięta
Wykonanie
Placuszki jaglane
Kaszę jaglaną gotujemy al. dente Do miski wkładamy kaszę,masło orzechowe  otręby,mielone orzechy, pestki dyni,jajko i przyprawy. Robotem wyrabiamy na jednolitą masę. Na suchą patelnię kładziemy arkusz papieru do
pieczenia, na którym smażymy placuszki po kilka minut z każdej strony.
Karmelizowane owoce
Jabłko,gruszkę, śliwkę,winogrona dokładnie myjemy, usuwamy gniazda nasienne,kroimy na ósemki. Na patelnię grillową wkładamy dwie łyżki masła, dodajemy ósemki jabłek, chwilę grillujmy, dodajemy 3 łyżki
miodu,herbatę zieloną i sok z limonki, doprawiamy przyprawą do szarlotki i szczyptą kardamon
Sos śliwkowy
Do garnka wlewamy herbatę zieloną dodajemy powidła śliwkowe, śliwki suszone Kresto pokrojone na kawałki, świeży imbir skórkę i sok z limonki. Gotujemy do redukcji doprawiamy do smaku cynamonem, kardamonem Pod koniec dodajemy czekoladę mieszamy do rozpuszczenia
ziemia jadalna
Ciasteczka pieguski wkładamy do naczynia blenderem miksujemy na drobno. Na talerzu rozsypujemy ziemie jadalną,kładziemy placuszek jaglany, owoce kandyzowane robimy dekoracje z owoców, mięty i sosu czekoladowego, Całość posypujemy karmelizowanymi pestkami dyni
Prześlij komentarz