poniedziałek, 15 grudnia 2014

Indyczka z warzywami w sosie piwnym


Od dłuższego czasu jestem na diecie dlatego do przygotowania dania konkursowego wybrałam indyczkę.  Pewnie jeszcze raz powtórzę to danie w święta ponieważ indyczka wyszła pyszna, dietetyczna.  Dodanie piwa do pieczenia podkreśliło smak, aromat. Było pysznie. Jednym słowem strzał w 10. 
 Przepis bierze udział w konkursie z piwem książęcym chlebowo-miodowym.

Składniki
  • 1 indyczka
  • 500ml   chlebowo miodowe Książęce
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 pomarańcze
  • 1 seler
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewki
  • Kilka ziaren ziela angielskiego
  • Liście laurowe
  • Masło
  • Sól, pieprz do smaku
  • Majeranek
  • Miód
Wykonanie
Indyczkę dokładnie myjemy, kroimy na kawałki.  Do miseczki wkładamy rozgnieciony czosnek, sól, pieprz, majeranek dokładnie mieszkamy. Mieszanką przypraw nacierany części indyczki i odstawiany w chłodne  miejsce.  Cześć mieszanki przypraw mieszamy z dwoma łyżkami masła wkładamy pod skórę filetu.( mięso będzie bardziej soczyste) Pomarańcze myjemy, sparzamy i kroimy w plastry. Warzywa obieramy  kroimy  na mniejsze kawałki.
Do brytfanki wkładamy części indyczki, warzywa, przyprawy, na wierzchu układamy plastry pomarańczy zalewamy piwem pieczemy pod przykryciem.. Indyczkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego 180 stopni pierzemy do miękkości. Co jaki czas indyczkę polewamy sosem z pieczenia.  Pod koniec  mięso smarujemy miodem . Pieczemy do zarumienienia.
Indyczkę podajemy z warzywami, pomarańczami i sosem z pieczenia.




Prześlij komentarz