poniedziałek, 12 stycznia 2015

Dietetyczna zapiekanka z kaszą gryczaną, piersia z kurczaka

 Chcąc zachować szczupłą sylwetkę nie rezygnując z przyjemnego stołu ?? Otóż jest to możliwe dzięki przepisom dietetycznym, zdrowym i urozmaiconym. Dziś przygotowałam zapiekankę na bazie kaszy gryczanej z piersią kurczaka. Od dłuższego czasu w moim menu coraz częściej gości kasza pod różną postacią uwielbiam kaszę :) Zapiekanka wyszła pyszna,a nawet ośmielę się napisać genialna w smaku. Z ilości składników przygotujemy dietetyczny obiad dla 3 osób. Zapiekankę podajemy z sałatka.
składniki 
  • 100g kaszy gryczanej Kupiec
  • 300g piersi z kurczaka
  • 100g pieczarek 
  • 1 cebulka czerwona 
  • 1 jajko
  • 2 plastry sera topionego z szynka Lactima.
  • zioła prowansalskie 
  • pieprz do smaku 
  • chilli do smaku 
  • 2 ząbki czosnku 
  • olej rzepakowy Rapso
  • masło klarowne 
  • kiełki brokuła.
  • natka pietruszki.
Wykonanie 
Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Posypujemy ziołami, pieprzem i chilli odstawiamy w chłodne miejsce. Kaszę gryczaną gotujemy al dente. Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę oleju. Wkładamy kawałki piersi, pokrojoną cebulę i czosnek smażymy kilka minut.
Smażone pieczarki.
 Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Na patelnię wkładamy pieczarki smażymy do odparowania wody następnie dodajemy łyżeczkę masła smażymy dodajemy natkę pietruszki.
Przygotowanie zapiekanki
Do miski wkładamy kaszę, przesmażoną pierś z kurczaka z cebulą, pieczarki, jajko, natkę pietruszki dokładnie mieszamy doprawiamy do smaku pieprzem, chili i ziołami.  Masę przekładamy do naczynia do zapiekania na wierzchu układamy ser  topiony z szynką. Zapiekankę wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180stopni na 25-30 minut.

Prześlij komentarz