Drożdżowe bułeczki z rodzynkami

   Choroba chorobą ale słodkości muszą być. Lada dzień zbliża się tłusty czwartek i wiele z nas liczy kalorie. Co prawda nie są to pączki ale pyszne bułeczki drożdżowe z rodzynkami. Pomimo mojej diety zjadałam 3 bułeczki, a co mi tam. Bułeczki wyszły pyszne :)

Składniki
  • 50 dag mąki
  • 4 dag drożdży
  • 1 szklanka napoju  sojowego z wapniem  Alpro sante
  • 5 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 laska wanilii
  • rodzynki Kresto
  • 2 jajka
  • szczypta soli
Wykonanie
Mąkę przesiać, drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać połową ciepłego napoju sojowego dodać 10 dag  mąki wymieszać przykryć ściereczką, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Całe jajka ubić z cukrem pudrem i wanilią dodać do rozczynu, wsypać sól, wlać resztę napoju sojowego  wyrobić ciasto. Gdy będzie gładkie, dodać roztopione i przestudzone masło, rodzynki znowu wyrobić i odstawić na 2-3 godziny w ciepłe miejsce od czasu do czasu wymieszać. Z ciasta uformować nieduże kule. Posmarować roztrzepanym jajkiem Ułożyć na natłuszczonej blaszce piec 20-25 minut 190-200 stopni,
Prześlij komentarz