Mini pizze z truskawkami i rabarbarem



Mini pizze idealne na spotkanie, przyjęcie czy imprezę w ogrodzie. Mini pizze smakują wyśmienicie zaspokoją gusta nie jednego smakosza.Na szczególną uwagę zasługą mini pizze z truskawkami i rabarbarem , które są alternatywą do bułeczek drożdżowych.  Są pyszne, cudowne :)


składniki

  • 1 kg mąki 
  • 10 dag drożdży 
  • 1/4 szkl oliwy Verdenso marki Olitalia. 
  • 3 łyżki cukru pudru 
  • 1/2 szklanki cukru kryształu 
  • 2 szklanki mleka 
  • 5-6 żółtek  
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1 szkl truskawek kaszubskich 
  • 2 łodygi rabarbaru 
  • 3 łyżki bułki tartej 
  • 3 łyżki cukru 
  • 3 łyżki masła 
  • 3 łyżki mąki 

wykonanie
Przesianą mąkę wsypać do naczynia. Do 1/2 szklanki letniego mleka dodać 2 łyżki cukru, pokruszone drożdże i 3-4 łyżki mąki. Wymieszać na jednolitą masę. Tak przygotowany rozczyn odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z pozostałą ilością cukru. Do mąki ąwlać wyrośnięty rozczyn, żółtka, sól, letnie mleko. Wyrabiać ciasto. Gdy będzie odstawać od ręki wlewać oliwę , nie przerywając wyrabiania. Wyrabianie należy zakończyć, gdy ciasto jest gładkie, lśniące, odstaje od ręki i od dna naczynia oraz zawiera wiele pęcherzyków powietrza.
Po wyrobieniu ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto jest dobrze wyrośnięte, jeżeli powiększy swoją objętość dwukrotnie.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placek grubości 2 cm. Wykrawać szklanką krążki i układać w odstępach na wysmarowanej tłuszczem blasze. Zostawić do wyrośnięcia. Mniejszą szklanką środek krążka przycisnąć tworząc wgłębienie. Na środku układać truskawki, kawałki rabarbaru  całość posypać kruszonką Wstawić do piekarnika kamień do pieczenia pizzy,nagrzać piekarnik 180stopni. Pizze piec około 8-10 minut do zarumienienia.



Prześlij komentarz