wtorek, 10 marca 2015

sushi z tuńczykiem w sosie własnym

Przepis został wyróżniony w konkursie organizowanym przed markę Princes. Bardzo dziękuję za wyróżnienie.

Moje ulubione sushi coraz częściej gości na moim stole. Kocham sushi za jego różnorodność świeżych produktów i składników, które pozwalają mej myśli swobodnie płynąć przez morze kreatywności i innowacji.  Sushi jest bardzo zdrowe, pyszne :) 

Składniki

  •  250gryż do sushi
  • 250 ml wody
  •  2-3 łyżki octu ryżowego
  •  puszka tuńczyka w sosie własnym Princes
  • papryka marynowana
  • Arkusze nori
  • sezam
  • ogórek kiszony
  • Rukola
  • Papryka czerwona
  • Marchewka
  • Serek kremowy
  • majonez kielecki
  •  Proszek wasabi
  • Sos sojowy
  • imbir marynowany
 Wykonanie
Zawsze zaczynamy od zrobienia chrzanu. W zależności ile chcemy zrobić tyle bierzemy proszku wasabi dodajemy wodę tak by powstała gęsta pasta, którą pozostawiamy na około jedną godzinę. Polecam zrobienie chrzanu wasabi, ponieważ jest o wiele lepszy od gotowej pasty. Paprykę, ogórka i marchewkę kroimy w paseczki. Łososia w cienkie plastry i paseczki. Gotowanie ryżu Ryż dokładnie płuczemy, następnie ostawiamy na sitku na 1 godzinę by odciekł. Następnie przekładamy go do garnka do gotowania ryżu, zalewamy wodą ( woda nie powinna sięgać wyżej jak do 1/3 wysokości naczynia). Przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia na średnim palniku (trwa to około 5 minut), następnie zmniejszamy palnik do min i gotujemy ryż około 10-15 minut. Mieszamy drewnianą łyżką. Kiedy woda zostanie wchłonięta wyłączamy palnik i zostawiamy garnek z ryżem na około 20 minut by doszedł ( nie wolno podnosić pokrywki). Do gotowego ryżu dodajemy ocet ryżowy dokładnie mieszamy i przekładamy do termosu obiadowego. Dlaczego ? Ryż nie może zbyt szybko stygną. Maki z tuńczykiem, papryką,  i serkiem kremowym
 Na matę bambusową kładziemy arkusz nori błyszczącą strona na dół. Na nori rękoma ułożyłam ryż na całym arkuszu pozostawiając brzeg około 2cm nieobłożony. Nałożyłam nadzienie tuńczyk w sosie własnym,marchewkę ogórek, paprykę, posmarowałam serkiem kremowym. Uniosłam brzeg maty do góry, następnie delikatnie dociskając zwinie łam w rulon. Połączyłam brzegi nori uformowałam rulon.Rolkę maków pokroiłam ma kawałki
Uramaki  z tuńczykiem,
To rodzaj sushi w środku znajduje się nori na zewnątrz ryż.
Przygotowując urokami zaczynamy od obłożenia maty folią spożywczą. Na niej układamy arkusz nori błyszczącą stroną na spód. Ryż nakładamy na nori przykrywając cała powierzchnie nori, ryż posypałam białym sezamem. Delikatnie odwróciłam na druga stronę, tak by ryż znalazł się na spodzie. Na nori nałożyłam tuńczyka. Uniosłam brzeg delikatnie zwinęłam w rulon docisnęłam.
Uromaki pokroiłam na mniejsze kawałki.
Maki z tuńczykiem
Na matę bambusową kładziemy arkusz nori błyszczącą strona na dół. Na nori rękoma ułożyłam ryż na całym arkuszu pozostawiając brzeg około 2cm nieobłożony. Nałożyłam nadzienie tuńczyk w sosie własnym, posmarowałam serkiem kremowym. Uniosłam brzeg maty do góry, następnie delikatnie dociskając zwinie łam w rulon. Połączyłam brzegi nori uformowałam rulon.Rolkę maków pokroiłam ma kawałki
Kulki z tuńczykiem
Bierzemy w dłoń kulkę ryżu z której formujemy łezkę na wierzchu układamy tuńczyka w sosie własnym.
 Robimy dekoracje według uznania z majonezu, sezamu i warzyw.

Prześlij komentarz