Tort biały śmietanowo-jogurtowo serowy

Przeglądając album ze zdjęciami i notatki natchnęłam się na przepis, który zapomniałam opublikować.Bez wahania zabrałam się do pisania postu by się podzielić z Wami przepisem na pyszny tort biały Masa jogurtowa-śmietanowa,serowa to idealne połączenie,które komponuje się idealnie z pozostałymi smakami tortu. Tort możemy przygotować na każda okazję.  W wersji dla dzieci zamieniamy poncz na bezalkoholowy, Tort zachwyci nie jednego smakosza. Do przygotowania kremu wykorzystałam nabiał który świetnie się sprawdził.  „Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego warto je pić  codzienne. Zapobiega złamaniom kości i osteoporozie.
składniki 
biszkopt
  • 6 jaj
  • 1 szkl cukru 
  • 1 szkl mąki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa biała 

  • 1/2 litra śmietany kremówki 30%
  • 400 ml jogurtu naturalnego 
  • 250 g sera mascarpone 
  • cukier puder do smaku -u mnie 3 łyżki  
  • 2 łyżki żelatyny
  • 100 ml mleka 
  • sok z cytryny

Poncz

  • 1 szkl przegotowanej wody
  • 50ml koniaku
  • 25 ml spirytusu
  • 3-4 łyżki cukru
  • Sok z 1 cytryny
Dodatkowo

  • 10 dag migdałów
  • dekoracje z czekolady
  • dekoracje z cukru 
  • 300ml drzem z czarnej porzeczki 





Wykonanie 
 Biszkopt
Biszkopt czekoladowy. Do miski wkładamy białka, które ubijamy na sztywno Do masy białkowej dodajemy cukier, żółtka delikatnie mieszamy Do masy jajecznej dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao bardzo delikatnie mieszamy Masę biszkoptową wylewamy do foremki prostokątnej średniej wielkości. wyłożonej papierem do pieczenia Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni,wstawiamy foremkę  z ciastem i pieczemy około 30-40 minut
Masa biała 
W 100 ml mleka rozpuszczamy żelatynę Ser mascarpone łączymy z  jogurtem dodajmy sok z cytryny.Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Delikatnie łączymy masę jogurtową ze śmietaną dodajemy rozpuszczoną żelatynę dokładnie mieszamy.
Poncz
Do garnuszka z gorącą wodą wsypujemy cukier dokładnie mieszamy, następnie studzimy dodajemy alkohol, sok z cytryny dokładnie mieszamy.
Prażenie migdałów.
Na suchej patelni prażymy migdały.
Przełożenie tortu 
Biszkopt kroimy na trzy krążki. Pierwszy krążek nasączamy ponczem, na który wykładamy drzem z czarnej porzeczki,przykrywamy drugim krążkiem,który nasączamy ponczem wykładamy masę śmietanowo-jogurtowo,serową ,przykrywamy trzecim krążkiem,nasączamy ponczem wykładamy masę śmietanowo-jogurtowo-serową .Robimy dekoracje według uznania 


Prześlij komentarz