Torcik tęczowy letni

Z latem kojarzy się tęcza pomyślałam ze warto zrobić torcik letni tęczowy z orzeźwiającym chrupiącym kremem. Krem dodatkowo podkreślał smak  tortu. A tym magicznym składnikiem jest olej kujawski i ogórek. Myślę ze połączenie kremu z ogórkiem to genialny pomysł. Tort wyszedł obłędny. Biszkopt może nie wyszedł idealny musze nad nim popracować by był równy ale sam pomysł jest fajny.


 
Składniki
  • 6 jajek
  • 1 szkl mąki
  • 1 szkl cukru
  • 3 łyżki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Barwniki spożywcze ( zielony, żółty, czerwony)

Krem orzeźwiający
  • 1/2 litra śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżka oleju Kujawksiego z pierwszego tłoczenia 
  • 3łyżki cukru pudru
  • 3 smietan fix
  • Sok i skórka z limonki
  • 1 szt średniej wiekości ogórek 


Wykonanie
Białka ubić na sztywną pianę. dodać cukier, nie przerywając miksowania. o dodawać żółtka, olej Kujawski  dokładnie miksując po każdym dodaniu. Na końcu wsypywać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, miksując na najniższych obrotach. Ciasto biszkoptowe dzielimy na 3 równe porcje do każdej dodajemy barwnik dokładnie mieszkamy. Ciasto biszkoptowe przekładamy do rękawa cukierniczego Wyłożyć na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia Na środku tortownicy wyciskamy niewielką ilość ciasta w kolorze żółtym, następnie robimy okręg kolorem czerwonym zielonym itp. Piec około 30-35 minut w średnio nagrzanym   piekarniku
Krem
Śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy śmietan fix wymieszamy z cukrem pudrem delikatnie mieszamy. Ogórka kroimy na bardzo drobną kostkę dodajemy olej Kujawski  sok i skórkę z limonki dokładnie mieszamy.  
Biszkopt kroimy na  dwa krążki. Na pierwszy wykładamy krem przykrywamy drugim robimy dekoracje.



””
Prześlij komentarz