czwartek, 20 sierpnia 2015

Golonka z indyka,grzyby z ziemniaków i niemiecki pilsner

 Golonka to ulubione danie wielu z nas szczególnie uwielbiają panowie, myślę ze panie też. Z myślą o nich przygotowałam golonkę indyczą mniej kaloryczną od wieprzowej. Tradycyjnie do wieprzowej czy drobiowej piwo musi być. Golonkę podałam z piwem niemieckim pilsnerem.


Składniki 
·  3 golonki z indyka
· 1 łyżeczka rozmarynu
·   Olej
·    2 ząbki czosnku
·   1 łyżka tymianku
·  1łyżeczka   pieprzu kolorowego
·  100 ml piwa.
·  Liście laurowe, ziele angielskie do smaku

Grzybki z ziemniaków
  •  Kilka  ziemniaków
  • Przyprawa do ziemniaków
  • Kiełki brokuła
  • kukurydza.


Wykonanie:
Do oleju wkładamy zioła czosnek ,pieprz dobrze mieszamy, golonki  nacieramy dokładnie marynatą (wewnątrz i na zewnątrz). Do garnka  rodzinnego wlewamy trzy łyżki oleju , następnie  na  gorący tłuszcz wkładamy golonki dodajmy liście laurowe, czosnek, kilka ziaren pieprzu, ziele angielskie dodajemy piwo dusimy   około 1,5 godziny.  odwracając  co jakiś czas na drugą stronę.
Z obranych  i umytych ziemniaków wycinamy grzybki posypujemy przyprawa do ziemniaków. Wkładamy do nagrzanego piekarnika pieczemy do zarumienia.   Kukurydzę grillujemy na patelni grillowej.
Na talerzu układamy grzyby z ziemniaków,golonkę, kiełki 


Kulinarne inspiracje z Love Beer
Prześlij komentarz