poniedziałek, 31 sierpnia 2015

„MLECZNE ŚNIADANIE NA ROZPOCZĘCIE ROKU SZKOLNEGO” Wędzony serek ala'oscypek

Najsmaczniejsze rzeczy na świecie to przygotowane w zaciszu domowym. Coraz częściej je przygotowujemy, cieszymy się  ich pysznym smakiem,aromatem pozbawionym konserwantów. Robimy chleby, przetwory, nalewki, różnego rodzaju wędzonki  i sery. Ser nabiera po uwędzeniu nabiera złocistej barwy w smaku przypominający oscypek.Jest lekko słony rozpływający się w ustach. Po wyjęciu serek jest ciepły nie gorący i bardzo mięciutki. Po kilku godzinach i wystudzeniu w lodowce w temp plus 3 stopnie twardnieje i jest bardzo kruchy.
Mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ zawierają witamy i składniki mineralne niezbędne do rozwoju. budowy tkanek kości.
Moja propozycja na drugie śniadanie jest dobrze zbilansowana, można zabrać do szkoły lub na wycieczkę. Kawałki sera z towarzystwie winogron.
Warto zwrócić uwagę po kilku godzinach nic się nie stanie bezpiecznie możemy jeść.Przepis bierze udział w konkursie „MLECZNE ŚNIADANIE NA ROZPOCZĘCIE ROKU SZKOLNEGO” 

składniki 

  • 6 szt serów białych okrągłych 
  • Przyprawy 
  • 2 litry wody 
  • 120 g soli kuchennej 
  • czosnek granulowany 
  • ulubione zioła 
  • papryka słodka

Wykonanie  
Do naczynia wlewamy zimną wodę dodajemy sól mieszamy do rozpuszczenia soli. Wkładamy serki przykrywamy szczelnie wstawiamy do lodówki na dobę. Wyjmujemy układamy na kratce by odciekły. Serki  możemy obtoczyć w papryce,czosnku i ziołach. Wkładamy do komory wędzarni Borniak ustawionej na 50 stopni wędzimy około 5-6 godzin.w  zależności jaki chcemy uzyskać kolor skórki po uwędzeniu

Prześlij komentarz