środa, 26 sierpnia 2015

Pyszne jagodzianki

Sezon na jagody powoli dobiega końca. Jak się dobrze rozejrzymy na targu możemy jeszcze dostać jagody.  Wart wykorzystać ostatnie w tym roku jagody zrobić pyszne jagodzianki. Ze szklaneczką zimnego mleka smakują wyjątkowo. Jagodzianki wyszyły pyszne, mięciutkie delikatne rozpływające się w ustach. Na pewno zachwycą naszych gości, którzy nie wyjdą od nas dopóki nie zniknie ostatnia ze stoły. Czasami uda się kilka schować i zamrozić, chwila w mikrofali i możemy się cieszyć pyszną delikatną rozpływającą się w ustach jagodzianką.
  • 1 kg mąki
  • 10 dag drożdży
  • 1/2 kostki masła
  • 3 łyżki  cukru pudru
  • 1/2 szklanki cukru kryształu  
  • 2 szklanki mleka
  • 5-żółtek
  • 1/2 łyżeczki soli
  •  1 litr   jagód
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki  cukru 
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki   mąki

Przesianą mąkę wsypać do naczynia. Do 1/2 szklanki letniego mleka dodać 2 łyżki cukru, pokruszone drożdże i 3-4 łyżki mąki. Wymieszać na jednolitą masę. Tak przygotowany rozczyn odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z pozostałą ilością cukru. Masło stopić na patelni. Do mąki wlać wyrośnięty rozczyn, żółtka, sól, letnie mleko. Wyrabiać ciasto. Gdy będzie odstawać od ręki wlewać porcjami przestudzone masło  nie przerywając wyrabiania. Wyrabianie należy zakończyć, gdy ciasto jest gładkie, lśniące, odstaje od ręki i od dna naczynia oraz zawiera wiele pęcherzyków powietrza.Po wyrobieniu ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Ciasto jest dobrze wyrośnięte, jeżeli powiększy swoją objętość dwukrotnie.
 Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placek grubości 2 cm. Wykrawać szklanką krążki i układać w odstępach na wysmarowanej tłuszczem blasze. Zostawić do wyrośnięcia.Jagody   umyć  osuszyć   przełożyć do  miski dodać   cukier i  bułkę  tarką  wymieszać. Z  mąki, cukru pudru i  masła  zrobić   kruszonkę.W środku wyrośniętej bułeczki zrobić pałką wgłębienia, nałożyć nadzienie jagody  robić   bułeczki   i posmarować roztrzepanym jajem posypać  kruszonką  
Piec w dobrze nagrzanym piekarniku. 160 stopni około 10-12 minut 

Prześlij komentarz