Domowy wędzony łosoś

Uwielbiam ryby pod każdą postacią, mogłabym jeść codziennie. Są bardzo zdrowe polecane przez dietetyków. Dziś przyszła pora przygotować wędzonego łososia w dwóch wersjach: bez dodatku ziół z koperkiem. Ważne by zachować zasady wędzenia ryb,zaś dodatki możemy komponować według własnego gustu. Staram się ograniczać sól stąd mniej soli w zalewie.Łosoś wyszedł pyszny podany na gorąco poezja.
:)
Składniki

  • 2 filety z łososia
  • 1 litr wody
  • 6 dag soli
  • suszony koperek
  • 2-3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3-4 ziarenka pieprzu czarnego

Wykonanie
Do miski wlewamy ½ litra zimnej wody dodajemy sól mieszamy.  Do garnka wlewamy ½ litra wody dodajemy ziele angielskie, cukier brązowy, pieprz czarny i liście laurowe  gotujemy przez chwilę. Przestudzony wywar z przyprawami dodajmy do wody z solą.
 Do tak przygotowanej solanki wkładamy płaty łososia wstawiamy do lodówki na 24h. Wyjmujemy rybę osuszamy delikatnie ręcznikiem papierowym.  Posypujemy koperkiem lub ulubionymi ziołami. Osuszamy wentylatorem przez około 2 godziny. Do wędzarni wkładamy płaty łososia ustawiamy temperaturę na około 40 stopni bez dymu na około 30 minut. Włączamy generator dymu wędzimy w 40 stopniach około  4 godziny


1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Dlaczego nikt nie podaje w swoich przepisach do każdej potrawy wędzonej jakimi zrębkami wędzi - to ważne bo to kwestia smaku!!!