Domowy wędzony łosoś
Uwielbiam ryby pod każdą postacią, mogłabym jeść codziennie. Są bardzo zdrowe polecane przez dietetyków. Dziś przyszła pora przygotować wędzonego łososia w dwóch wersjach: bez dodatku ziół z koperkiem. Ważne by zachować zasady wędzenia ryb,zaś dodatki możemy komponować według własnego gustu. Staram się ograniczać sól stąd mniej soli w zalewie.Łosoś wyszedł pyszny podany na gorąco poezja.
:)
Składniki
:)
Składniki
Wykonanie
Do miski wlewamy ½ litra zimnej wody dodajemy sól
mieszamy. Do garnka wlewamy ½ litra wody
dodajemy ziele angielskie, cukier brązowy, pieprz czarny i liście laurowe gotujemy przez chwilę. Przestudzony wywar z
przyprawami dodajmy do wody z solą.
Do tak przygotowanej solanki wkładamy płaty łososia wstawiamy do lodówki na 24h. Wyjmujemy rybę osuszamy delikatnie ręcznikiem papierowym. Posypujemy koperkiem lub ulubionymi ziołami. Osuszamy wentylatorem przez około 2 godziny. Do wędzarni wkładamy płaty łososia ustawiamy temperaturę na około 40 stopni bez dymu na około 30 minut. Włączamy generator dymu wędzimy w 40 stopniach około 4 godziny
Do tak przygotowanej solanki wkładamy płaty łososia wstawiamy do lodówki na 24h. Wyjmujemy rybę osuszamy delikatnie ręcznikiem papierowym. Posypujemy koperkiem lub ulubionymi ziołami. Osuszamy wentylatorem przez około 2 godziny. Do wędzarni wkładamy płaty łososia ustawiamy temperaturę na około 40 stopni bez dymu na około 30 minut. Włączamy generator dymu wędzimy w 40 stopniach około 4 godziny
1 komentarz:
Dlaczego nikt nie podaje w swoich przepisach do każdej potrawy wędzonej jakimi zrębkami wędzi - to ważne bo to kwestia smaku!!!
Prześlij komentarz