piątek, 20 listopada 2015

pierś z kurczaka podana z dzikim ryżem w sosie śmietanowym

 Jedno z moich ulubionych dań pierś z kurczaka w śmietanie podana z dzikim ryżem. Chcąc obniżyć ilość kalorii w daniu,zamieniłam śmietanę na jogurt.Sos na śmietanie jest przepyszny :) To był zły pomysł, nie polecam. Raz na jakiś czas możemy przygotować na jesienny obiad.


składniki 
  • 40 dag piersi z kurczaka kukurydzianego
  • 1/2 litra  gęstej śmietany 18%
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku.
  • Dodatkowo 
  • 1 woreczek ryżu dzikiego

wykonanie
Pierś z kurczaka kroimy na średniej wielkości kawałki, dokładnie myjemy,osuszamy.Do rondla wlewamy śmietanę następnie na wolnym ogniu podgrzewamy,kiedy zaczyna się gotować wkładamy pierś z kurczaka,posiekaną natkę pietruszki dokładnie mieszamy.Wszystko dokładnie mieszamy,gotujemy na wolnym ogniu,aż śmietana się zredukuje, sos będzie gęsty.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ugotować dziki ryż wg przepisu na opakowaniu .Pierś z kurczaka podajemy ryżem lub pieczywem
Prześlij komentarz