środa, 18 listopada 2015

Ravioli z tuńczykiem z lekkim sosem ziołowym

Uwielbiam kuchnię włoską pod wieloma względami. Pyszne danie możemy wyczarować w krótkim czasie z kilku składników. Zrobiłam ravioli z tuńczykiem z lekkim sosem ziołowym, które wyszło genialne w smaku. Trochę się bałam połączenia niektórych składników. Myślę ze to był dobry pomysł,ravioli wyszły fajne w smaku.
składniki 
  • ciasto
  • 300g mąki
  • 3 jajka
  • Farsz 
  • puszka tuńczyka w sosie własnym 
  • ser feta z ziołami, papryką w oleju rzepakowym
  • oliwki zielone 
  • cebula czerwona
  • sos 
  • 50g masła
  • papryka czerwona
  • oliwki zielone
  • koperek

Wykonanie 
Robimy kopczyk z mąki, następnie wgłębienie do którego wbijamy 3 jajka. Wyrabiamy ciasto, zawijamy w filię wstawiamy do lodówki na 30 minut. Rozwałkowujemy bardzo cienko, wkładamy do maszynki do ravioli nakładamy farsz. Robimy ravioli.
Farsz 
Tuńczyka w sosie własnym odsączamy, przekładamy do miseczki. dodajemy pokrojone w plasterki oliwki, cebulę czerwoną w drobną kostkę, ser feta w kostkach. Wszystko dokładnie mieszamy doprawiamy do smaku pieprzem.
sos `
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy pokrojoną drobną paprykę, koperek, oliwki. 
Ravioli polewamy sosem 

Prześlij komentarz