wtorek, 22 marca 2016

Pierniczki z mąki żytniej ala katarzynki

W grudniu wygrałam wspaniałą książkę"Wykwintne desery polskie"Przepisy zaprezentowane stworzyli m.in. Aleksandra Sowa, Paweł Małecki, Joanna Klimas-Profus, Janusz Profus i inni. Wśród cudownych przepisów znalazłam przepis na pierniczki z mąki żytniej pani Aleksandry Sowy. Pierniczki wyszły mięciutkie, pyszne w smaku i zdrowe. W smaku przypominają katarzynki. 
.Składniki

  • 500g mąki żytniej
  • 300g miodu gryczanego
  • 14g przyprawy do piernika
  • 50g jajek kurzych
  • 10ml spirytusu
  • 6g sody
  • foremka serduszko  klik

Wykonanie
Mąkę przesiać. Miód przelać do rondelka o grubym dnie razem z przyprawą do piernika przesmażyć. Dodać go do mąki wraz z sodą, jajkami praz spirytuałem, dokładnie wyrobić. Na stolnicy rozwałkować ciasto.
Wycisnąć pierniczki dowolnymi foremkami. Wstawić do piekarnika rozgrzanego o 160stopni C i piec około 15 minut.
Prześlij komentarz