Domowa kiełbasa kanapkowa


Jakość sprzedawanych wędlin w sklepie,ma wiele do życzenia. Nie wiemy z jakich składników została zrobiona. Uczę się robić domowe wędliny, które w ocenie innych są pyszne i zdrowe. A teraz przyszedł czas na zrobienie kiełbasy na kanapki. Trochę się obawiałam, czy dam radę. Przyznaję to nic trudno,satysfakcja wielka i zadowolenie. Trochę słabo się przygotowałam z wyposażeniem w sitka,stąd mielona na małych oczkach.Następnym razem zmielę mięso na większych sitkach. Kiełbasa wyszła pyszna w smaku o cudownym aromacie. 


Surowiec
  • ·        1kg łopatki
  • ·        50dag golonki
  • ·        50dag karkówki kl II

Przyprawy na 2kg mięsa
  • ·        36g peklosoli
  • ·        4 g cukru brązowego
  • ·        4 g pieprzu kolorowego
  • ·        1g mielonej kolendry
  • ·        4g czosnku świeżego
  • ·        150 ml ciepłej wody
  • ·        Osłonki białkowe

Wykonanie .
Przygotowanie
Do miski wrzucić wszystkie przyprawy wymieszać.
Mięso  pokroić  na mniejsze kawałki, następnie rozbić delikatnie tłuczkiem o mięsa.
Peklowanie
Przygotowanie mięso z łopatki wymieszać z 25g mieszanki przypraw. Karkówkę pokroić na takie same kawałki wymieszać z 12g mieszanki przypraw w osobnej misce. Mięso z golonki wymieszać z 12g  mieszanką przypraw. Mięso wstawić do lodówki na 2 dni.
Przygotowanie przed wędzeniem.
Po upływie określonego czasu wyjąć zapeklowane mięso z lodówki. Mięso z łopatki kl I i karkówki zmielić na siatce 8cmm, zaś i golonkę zmienić na siatce 4mm.
Wszystkie rodzaje mięsa dokładnie wymieszać na kleistą masę, przełożyć do nadziewarki,ściśle napełniać osłonki białkowe formując batony. Końce zawiązujemy sznurkiem.
Osadzanie:
Kiełbasę wieszamy w chłodnym miejscu na 12 godzin.

Wędzenie
Kiełbasę wstawiamy do wędzarni ustawiamy temperaturę  w wędzarni na 50-55 stopni  wędzić  około 3,5-4 godziny.
Parzenie
Do garnka wlewamy wodę dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny. Gotujemy do osiągnięcia temperatury wody około 75 stopni, wkładamy batony. Parzymy do osiągnięcia w środku 70-72 stopni.
Podsuszanie
Podsuszamy kiełbasę przed dwa kolejne dni. W pierwszym dnu ustawić temp na 40stopni bez dymu przez 2 godziny pozostawiam w wędzarni. W drugim dniu ponownie suszymy 2 godziny w temperaturze 40 stopni.


Prześlij komentarz