niedziela, 30 października 2016

Tatar wołowy w nowym wydaniu z z gravlax z zółtka wędzonym olejem rzepakowym z tymiankiem

Przepis na tradycyjny polski tatar wołowy jest znany i chętnie z niego korzystamy, Inny sposób podania rekonstrukcja a w zasadzie przygotowania żółtka  metodą gravlax Dodatkowych. walorów smakowych w daniu dodał olej rzepakowy wędzony z tymiankiem
Do przygotowania dania wykorzystałam zestaw noży Kurta Schellera, deski, obręcze do tatara marki Hendi. Zachęcam Was kochani do przygotowania tatara z żółtkiem glavlax i wędzonym olejem rzepakowym z tymiankiem na pewno zaskoczycie nie jednego smakosza :)  

Dla odmiany przygotowałam w nowym wydaniu, wykorzystując inne techniki obróbki uzyskując nowy smak. Żółtko zostało zamarynowane w soli i cukrze w podobny sposób robimy gravlax z łososia. 


Składniki 
  • 30dkg polędwicy wołowej 
  • ogórek kiszony
  • cebula czerwona
  • pieprz   czarny do smaku
  • maggi
  • sól 
  • 4 szt żółtka
  • Pikle
  • Domowy chleb żytni na zakwasie
  • 30dkg cukru
  • 30dkg soli
  • Wędzone masło
  • 400ml olej rzepakowy
  • 500g lód
  • Świeży tymianek

Wykonanie
Tatar wołowy 
 Mięso dokładnie myjemy siekamy. Ogórki kiszone i cebulkę kroimy w drobną kostkę. Wołowinę  doprawiamy do smaku solą, pieprzem maggi i olejem rzepakowym wędzonym  z tymiankiem
Wędzony olej rzepakowy z tymiankiem

Lód przesypujemy do pojemnika Olej rzepakowy wlewamy do miseczki. Wkładamy do wędzarni miseczkę z olejem. Pojemnik z lodem musi znajdować się poniżej oleju rzepakowego.Włączamy tylko generator dymu i wędzimy nasz produkt przez 1h. Temperatura w wędzarni musi wynosić około 25-30 stopni. Dla uzyskania mocniejszego efektu możemy przedłużyć czas wędzenia do 2h.
Po skończonym wędzeniu olej przelewamy do dzbanuszka wkładamy świeży tymianek.
Gravlax z zółka

Do płaskiego pojemnika wsypujemy sól i cukier mieszamy. Delikatnie układamy żółtka zasypujemy mieszanką soli i cukru, postawiamy na 1 godzinę. Po określonym upływie czasu delikatnie na łyżkę wkładamy żółto, wkładamy do wody, oczyszczamy z nadmiaru soli i cukru. Wkładamy do wędzonego oleju rzepakowego z tymiankiem.
Z chleba żytniego domowej roboty robimy grzanki
Serwis
Na talerzu układamy pokrojoną cebulę czerwoną, ogórki kiszone, mięso wołowe, na wierzchu układamy żółto. Obok układamy grzankę, pikle z warzyw.
Prześlij komentarz