Pyszna wiejska kiełbasa

Jury konkursu "Dobrze przyprawiony przepis godny Mistrza" z Mistrzem Kurt Scheller organizowany przez markę Hendi Polska  na czele ma przyjemność ogłosić zwycięzców III edycji naszego wyzwania wygrała pyszna wiejska kiełbasa zajmując pierwsze miejsce !!!!!!!!!!!
Bardzo się cieszę i dziękuję !!!!!!!!!!!!!


Kiedy pojawiała się wędzarnia elektryczna w moim domu przestałam kupować wędlinę w sklepach,w której można znaleźć chemię i konserwanty. Systematycznie robię domowe wędliny w domu, które są zdrowe pyszne z dodatkiem przypraw, które lubi moja rodzina. Kiełbasa jest hitem na przyjęciach rodzinnych, dość szybko znika. Firma Hendi  organizuje konkurs dla blogerów Dobrze przyprawiony przepis godny Mistrza, przygotowałam kiełbasę domową doprawiłam przyprawami według mojego gustu to był strzał w 10 :)

Składniki 
Mięso
  • 5 kg mięsa z łopatki
  • 5 kg mięsa z karkówki
  • 2 kg  tłuszczyków wieprzowych
  • jelita wieprzowe 

Przyprawy na 1kg mięsa
  • 17g peklosoli
  • 1,5gg pieprzu czarnego
  • 0,5 g majeranku
  • 1,5 g gorczycy
  • 1 g cukru
  •  2g czosnku


 wykonanie 
Mięso myjemy pod bieżącą wodą i przeprowadzamy klasyfikacje mięsa . Następnie peklujemy na sucho, każdą klasę peklujemy osobno. Czas peklowania 24odz. Po tym czasie mięso rozdrabniamy na sitku 12 zaś tłuszczyki na sitku 6 . Łączymy kl.1 i 2 , tłuszczyki   i dodajemy wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy. Wszystko dokładnie wyrabiamy do kleistości dajemy 300ml. Napełniamy jelita niezbyt ściśle. 


osadzanie 
kiełbasę wieszamy na noc w chłodnym miejscu.

Wędzenie
Osuszanie w wędzarni bez dymu w temperaturze około 45stopni około 1 godzinę,

Wędzenie z dymem w temperaturze 55-60 stopni około 4godziny do uzyskania jasnobrązowego koloru

Parzenie
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy przyprawy, gotujemy do osiągnięcia 75stopni. Wkładamy kiełbasę parzymy około 20-30 minut na bardzo małym ogniu.



Prześlij komentarz