befsztyk tatarski
Przepis na tradycyjny polski tatar wołowy jest znany i chętnie z niego korzystamy, Inny sposób podania rekonstrukcja a w zasadzie przygotowania żółtka metodą gravlax Dodatkowych. walorów smakowych w daniu dodał olej rzepakowy wędzony z tymiankiem
Do przygotowania dania wykorzystałam zestaw noży Kurta Schellera, deski, obręcze do tatara marki Hendi. Zachęcam Was kochani do przygotowania tatara z żółtkiem glavlax i wędzonym olejem rzepakowym z tymiankiem na pewno zaskoczycie nie jednego smakosza :)
Do przygotowania dania wykorzystałam zestaw noży Kurta Schellera, deski, obręcze do tatara marki Hendi. Zachęcam Was kochani do przygotowania tatara z żółtkiem glavlax i wędzonym olejem rzepakowym z tymiankiem na pewno zaskoczycie nie jednego smakosza :)
Składniki
- 30dkg polędwicy wołowej
- ogórek kiszony
- cebula czerwona
- pieprz czarny do smaku
- maggi
- sól
- 4 szt żółtka
- Pikle
- Domowy chleb żytni na zakwasie
- 30dkg cukru
- 30dkg soli
- Wędzone masło
- 400ml olej rzepakowy
- 500g lód
- Świeży tymianek
Wykonanie
Tatar wołowy
Mięso dokładnie myjemy siekamy. Ogórki kiszone
i cebulkę kroimy w drobną kostkę. Wołowinę
doprawiamy do smaku solą, pieprzem maggi i olejem rzepakowym
wędzonym z tymiankiem
Wędzony olej
rzepakowy z tymiankiem
Lód przesypujemy do pojemnika Olej rzepakowy wlewamy do miseczki. Wkładamy do wędzarni miseczkę z olejem. Pojemnik z lodem musi znajdować się poniżej oleju rzepakowego.Włączamy tylko generator dymu i wędzimy nasz produkt przez 1h. Temperatura w wędzarni musi wynosić około 25-30 stopni. Dla uzyskania mocniejszego efektu możemy przedłużyć czas wędzenia do 2h.
Po skończonym wędzeniu olej przelewamy do dzbanuszka wkładamy świeży tymianek.
Gravlax z zółka
Do płaskiego
pojemnika wsypujemy sól i cukier mieszamy. Delikatnie układamy żółtka
zasypujemy mieszanką soli i cukru, postawiamy na 1 godzinę. Po określonym
upływie czasu delikatnie na łyżkę wkładamy żółto, wkładamy do wody, oczyszczamy
z nadmiaru soli i cukru. Wkładamy do wędzonego oleju rzepakowego z tymiankiem.
Z chleba żytniego domowej roboty robimy grzanki
Serwis
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz